10 vende që duhet t’i vizitoni para se të zhduken

Ekzistojnë shumë vende të bukura në botë të cilat do duhej t’i vizitoni por disa vende nuk do të ekzistojnë edhe për shumë kohë. 10 vendet më poshtë do duhej t’i vendosnit në majë të listës suaj të udhëtimeve sepse shumë shpejtë ato nuk do të ekzistojnë më.

Ishujt Galapagos

Rritja masive në turizëm në dekadat e fundit po zhdukë nga bukuria natyrore dhe ambienti dhe kafshët e Galapagos kanë nevojë të shpëtohen. Kombinimi i ndotjes dhe kafshëve të kontrabanduara do ta shterojnë ekosistemin diku në të ardhmen.

g1jpg

Venezia

Venezia po fundoset në një ritëm të shpejtë si pasojë e kombinimit të rritjes së reshjeve të shiut dhe niveleve të detit. Sheshi i Shën Markut është përmbytur pothuajse 100 herë gjatë vitit. Është projektuar që Venezias I kanë mbetur vetëm edhe disa dekada para se të fundoset totalisht nën ujë.

v2

Alpet

Ngrohja globale është fajtori kryesor për zhdukjen e maleve të Europës. Këto akullnaja kanë humbur më shumë se 20% të madhësisë së tyre që nga viti 1980. Alpet nuk pritet të egzistojnë më shumë se deri në vitin 2050.

a3

Madagaskari

Ky ishull aktiv me specie të bimëve dhe kafshëve, 80% e të cilave nuk gjinden diku tjetër në botë, nuk I ka mbetur edhe shumë jetë. Me kombinimin e gjuetisë ilegale dhe shpyllëzimit ky ishull nuk pritet të jetojë më shumë se 35 vite të tjera.

m4

Deti i vdekur

Trupi më I kripur I ujit në botë ka një nivel deti që bie çdo vit për 1.20m. Shtetet kanë rritur prerjen e ujit nga lumenjtë që e ushqejnë detin e vdekur duke shkaktuar 30% rënie në madhësinë e tij në 40 vitet e fundit. Në 50 vite mos prisni ta shihni detin e zi më.

d5

Parku Kombëtar i Akullnajave

Në periudhën prej 100 viteve të fundit, numri I akullnajave në Parkun Nacional të Akullnajave ka rënë nga 150 në 27 dhe ky numër pritet të vazhdojë të bie. Si pasojë e ngrohjes globale, nëse nuk e vizitoni këtë park në këto 20 vite, gjithë çfarë do të mbetet nga ai do të jetë uji.

g6

Pellgu i Kongos

Humbja e pellgut të Kongos I atribuohet prerjes ilegale të drunjëve, minimit, farmimit, dhe luftërave guerile. Kjo duket sikur një humbje e parandalueshme por nëse nuk bëhet diçka shpejtë, ky pyll nuk do të ekzistojë pas 25 vitesh.

t7

Maldivet

Një nga destinacionet më të bukura të pushimeve po humbë masën toksore një një normë të shpejtë. Maldivet janë populli më I vogël me 80% e tokës së tyre vetëm 1m mbi nivelin e detit. Me kombinimin e rritjes së nivelit të detit dhe zbardhimit të koraleve ky ishull nuk do të jetoj në këtë shekull.

m8

Pengesa e Madhe e Gomës

Vija bregdetare më e famshme e Australisë që momentalisht mbulon një hapsirë prej 347.800 kilometra katrorë gjithashtu nuk do të mbijetojë në këtë shekull. Ndryshimi I klimës dhe ndotja e oqeanit po e shkatrrojnë këtë ekosistem masiv nën-ujor.

g9

Taj Mahalla

Pallati Indian është një mrekulli e bërë aq bukur nga njeriu por fatkeqësisht për shkak të ndotjes së ajrit dhe turizmit masiv, pritet që Taj Mahalla të mbyllet për publikun brenda 5 vitesh.

t10

dua
dua
Dua - Help.Biz.Love. Connecting Albanians worldwide. Our mission is to connect Albanian people worldwide. Our suite of powerful communication tools helps members meet, build a stronger Network & create a better Dating experience.

Comments are closed.