Statujat lëvizëse të një burri dhe gruaje që kalojnë njëri-tjetrin çdo ditë, të cilat simbolizojnë një histori tragjike dashurie

“Burri dhe Gruaja” është një skulpturë lëvizëse e hekurt e cila është e gjatë 8 metra e ndërtuar nga një skulptore Gjeorgjiane, Tamara Kvesitadze. Të lokalizuara në një pjesë të bregdetit të qytetit Batumi, në Gjeorgji, këto dy figura paraqesin një djalë mysliman, Ali, dhe një princeshë gjeorgjiane, Nino, nga një roman i njohur të një autor nga Azerbejxhani, Kurban Said në vitin 1937. Kjo histori është pak e përafërt me ngjarjen e shkruar nga romani i Shekspirit “Romeo & Xhulieta” por këtu fundi i kësaj historie është se djaloshi mysliman vdes duke e mbrojtur shtetin e tij nga pushtimi i Rusisë Sovjetike.

Këto statuja fillojnë të lëvizin çdo natë në ora 7, të cilët afrohen për një përqafim të shkurtër, para se të lënë njëri-tjetrin mbrapa. Pas 10 minutash, lëvizja është e kompletuar.

Statuja është e dizajnuar në vitin 2007 por është e instaluar në vitin 2010; i është dhënë emri “Ali dhe Nino”.

E lokalizuar në Batumi, Gjeorgji, ku të dashuruarit tragjikë lëvizin çdo natë në ora 7.

Statujat lëvizëse të një burri dhe gruaje që kalojnë njëri-tjetrin çdo ditë, të cilat simbolizojnë një histori tragjike dashurie

Statujat janë të inspiruara nga një histori dashurie të një djaloshi mysliman dhe një princeshë gjeorgjiane ku të dy kanë një prejardhje të ndryshme religjioze

Statujat lëvizëse të një burri dhe gruaje që kalojnë njëri-tjetrin çdo ditë, të cilat simbolizojnë një histori tragjike dashurie

Pas një çasti, “Ali dhe Nino” përqafohen, para se të kalojnë njëri-tjetrin

Statujat lëvizëse të një burri dhe gruaje që kalojnë njëri-tjetrin çdo ditë, të cilat simbolizojnë një histori tragjike dashurie

Lëvizja e tyre simbolizon një ndarje tragjike të Ali dhe Nino pas Pushtimit Sovjetik

Statujat lëvizëse të një burri dhe gruaje që kalojnë njëri-tjetrin çdo ditë, të cilat simbolizojnë një histori tragjike dashurie

Misteriozi Kurban Said shkroi romanin në vitin 1937

Statujat lëvizëse të një burri dhe gruaje që kalojnë njëri-tjetrin çdo ditë, të cilat simbolizojnë një histori tragjike dashurie

Që nga kjo ditë, askush nuk e di identitetin e vërtet të autorit

Statujat lëvizëse të një burri dhe gruaje që kalojnë njëri-tjetrin çdo ditë, të cilat simbolizojnë një histori tragjike dashurie

Sidoqoftë, kjo histori e fuqishme dashurie ka qenë e përkthyer në më shumë se 30 gjuhë

Statujat lëvizëse të një burri dhe gruaje që kalojnë njëri-tjetrin çdo ditë, të cilat simbolizojnë një histori tragjike dashurie

Ju mund të shikoni videon e statujave duke lëvizur këtu:

Burimi nga: http://www.boredpanda.com/

Comments are closed.