Moti në Shqipëri

Bajram Curr
Ballsh
Berat
Bilisht
Bulqizë
Burrel
Cërrik
Çorovodë
Delvinë
Divjakë
Durrës
Elbasan
Ersekë
Fier
Fushë Arrëz
Fushë Krujë
Gjirokastër
Gramsh
Himarë
Kamëz
Kavajë
Këlcyrë
Konispol
Koplik
Korçë
Krastë
Krrabë
Krujë
Krumë
Ksamil - Vlorë
Kuçovë
Kukës
Laç
Lazarat - Gjirokastër
Leskovik
Lezhë
Libohovë
Librazhd
Lushnje
Maliq
Mamurras
Memaliaj
Milot
Orikum
Patos
Peqin
Përmet
Përrenjas
Peshkopi
Pogradec
Poliçan
Pukë
Roskovec
Rrëshen
Rrogozhinë
Rubik
Sarandë
Selenicë
Shëngjin
Shijak
Shkodër
Shtërmen
Tepelenë
Theth - Shkodër
Tiranë
Ura Vajgurore
Valbonë - Kukës
Vlorë
Vora

Moti në Kosovë

Brezovicë
Deçan
Dragash - Sharr
Drenas - Gllogoc
Ferizaj
Fushë Kosovë
Gjakovë
Gjilan
Graçanicë
Han i Elezit
Istog - Burim
Junik
Kaçanik
Kamenicë - Dardanë
Klinë
Kllokoti
Leposaviq
Lipjan
Malishevë
Mamush
Mitrovica Veriore
Mitrovicë
Novobërdë - Artanë
Obiliq
Partesh
Pejë
Podujeve - Besianë
Prevallë - Prizren
Prishtinë
Prizren
Rahovec
Ranillug
Shtërpcë
Shtime
Skenderaj
Suharekë
Viti
Vushtrri
Zubin Potok
Zveçan

Moti në Maqedoni

Berovë
Manastir
Bogdanca - Bogdancë
Vallandovë
Veles
Vinicë
Gjevgjeli
Gostivar
Dibër
Dellçevë
Demir Kapia
Demir Hisar
Kavadar
Kërcovë
Koçani
Kratovë
Kriva Pallankë
Krushevë
Kumanovë
Makedonski Brod
Makedonska Kamenica
Negotinë
Ohër
Pehçevë
Prilep
Probishtip
Radovish
Resnje
Shen Nikollë - Sveti Nikolla
Shkup
Strugë
Strumicë
Tetovë
Shtip

Parashikimi i motit në vendin tonë

parashikimi i motitDuke marrë parasysh qëllimin tonë primar për lidhjen e Shqiptarëve kudo që janë, tashmë kemi menduar që t’iu mbajë të njoftuar se si ndryshon parashikimi i motit në baza ditore për vendet tona duke përfshirë të gjitha vendbanimet me Shqiptarë në Shqipëri, Kosovë dhe Maqedoni e Veriut.

Secili nga ne kurdo që planifikojmë të ndërrmarrim ndonjë veprim, gjithmonë analizojmë rrethanat për kryerjen e atij veprimi.

E sigurisht që në secilin planifikim, parashikimi i motit luan një nga faktorët kyç në hapat që do t’i ndërrmarrim.

Kur duam ta vizitojmë ThethinShkodër, duhet të kemi kujdes mos të na zë shiu në terren të vështirë.

Kur dëshirojmë të shkojmë në Prevallë, sigurisht që duam që dielli të jetë i fortë e qielli i pastër.

Për vrapimet e mëngjesit ne Gërmi, ose rreth Liqenit në Tiranë  na duhet të njoftohemi me parashikimin e motit.

E poashtu edhe për vikendet e zjarrta verore në Dhërmi ose për netët e bardha me borën vezulluese në Brezovicë.

Parashikimi i motit për vendet tona varet shumë nga pozita gjeografike. Ajo çfarë i bën të veçanta trojet Shqiptare është diversiteti në klimë brenda një dite.

Një ditë mund të skijosh në Brezovicë, e ditën tjetër mund të rrezitesh në rrezet e diellit përvelues në Dhërmi brenda të së njëjtës javë, dhe kjo është edhe një bukuri që na e shton dashurinë dhe vlerësimin për vendin tonë.

Shqipëria

Krahasuar me sipërfaqen e tanishme të Shqipërisë (28,748 km2) që konsiderohet modeste klima në Shqipëri është e ndryshueshme për shkak të diversitetit në relievin e gjithë territorit.

Shqipëria konsiderohet si një ndër vendet me gjatësinë më të madhe të bregut të detit me diku 476 km gjatësi me qasje ne detin Adriatik dhe detin Jon.

Klima në pjesën e ultësirave detarë është klimë tipike mesdhetare me dimra të butë dhe me lagështi më të lartë gjatë verës.

Shumë më ndryshe janë temperaturat në pjesën veri-lindore. Për shkak të vargmaleve ku klima është mesdhetare-kontinentale me erëra më të forta dhe me sasi të mëdha të reshjeve.

Kosova

Edhe Kosova në krahasim me sipërfaqen territoriale (10,887 km2)  ka larmi të klimave që përcakton parashikimi i motit.

Shtrirja dhe pozita gjeografike e Kosovës luajnë rolin kryesor në përcaktimin e klimës.

Afërsia me detin Adriatik në njërën anë, vargamalet e larta që nga veriu kah perëndimin e deri në jug e rrafshi i Kosovës i cili i hapet Vardarit në Perëndim bëjnë që klima e Kosovës të ketë tipare të veçanta në pjesën lindore e perëndimore.

Kosova karaktarerizohet me dimra të ftohtë me reshje të shumta, dhe verë të ngrohtë, por jo pa reshje.

Maqedonia e Veriut

Në territorin e Maqedonisë (25,713 km2) duket sikur janë vetëm dy stinë: vera dhe dimri, pranvera e vjeshta janë përgjithësisht të padukshme.

Vera e gjatë dhe e thatë dhe dimrat e butë me reshje shiu kryesisht karakterizojnë Maqedoninë e Veriut.

Kjo mund të shpjegohet edhe prej shtrirjes gjeografike si kryqëzim i dy zonave kryesore klimatike, asaj të Mesdheut dhe Kontinentale.