3 tipare të reja të privatësisë së iPhone sjellë nga iOS 14

nga Flogerta Driza

Fatmirësisht kemi tipare të reja të privatësisë së iPhone në iOS 14. iPhone është një investim i shkëlqyer për këdo që shqetësohet për privatësinë. Kjo është për shkak të sistemit të tij të fuqishëm të lejeve.

Me disa karakteristika të reja të privatësisë dhe përmirësime të mëdha të atyre ekzistuese, iOS 14 vazhdon këtë trend.

Tani mund të shihni kur një aplikacion po përdor mikrofonin ose kamerën tuaj

Kurdoherë që një aplikacion përdor mikrofonin ose kamerën tuaj, do të shihni një pikë të vogël portokalli ose jeshile në shiritin e statusit në krye. Do të shfaqet pikërisht mbi treguesin e fuqisë së sinjalit qelizor.

privatësisë

Nëse aplikacioni që po përdorni aktualisht po ju dëgjon ose po ju shikon, pika do të jetë e gjelbër. Pika portokalli do të thotë që një proces në sfond po përdor mikrofonin ose kamerën tënde. Mund të rrëshqitni poshtë nga këndi djathtas lart për të hapur “Qendrën e Kontrollit” dhe të shihni se cili aplikacion ka shkaktuar njoftimin.

Ndani vetëm vendndodhjen tuaj të përafërt

vendodhjaNë iOS 14, jmund të zgjidhni nëse do të ndani vendndodhjen tuaj të përafërt ose të saktë kur i jepni një aplikacioni akses tek Shërbimet e Vendndodhjes.

Kur një aplikacion kërkon për herë të parë vendndodhjen tuaj, do të shihni një hartë të pozicionit tuaj aktual të etiketuar “Precize: On“.

Klikoni këtë etiketë për të zmadhuar dhe për të përfshirë një përafrim të vendndodhjes suaj aktuale. Tipare të tilla të privatësisë jaanë pikërisht ato elemente që e bëjnë të domosdoshëm blerjen e një iPhone.

Kjo ju lejon të vazhdoni përdorimin e aplikacionit pa ndarë vendndodhjen tuaj të saktë me zhvilluesin e aplikacionit. Ki kujdes, kjo do ts kufizojë funksionalitetin e një aplikacioni në disa raste.

Lini aktiv “Precize: On” për aplikacionet e hartave GPS dhe shërbimet e shpërndarjes së ushqimit. Sidoqoftë, rrjetet sociale dhe aplikacionet e tjera që nuk kanë nevojë për një vendndodhje të saktë do të funksionojnë mirë me më pak informacion.

vendodhja aktuale

Mund të shihni nëse i keni dhënë një aplikacioni akses për vendndodhjen tuaj të saktë ose të përafërt tek Cilësimet> Privatësia> Shërbimet e vendndodhjes. Klikoni mbi një aplikacion dhe më pas aktivizoni ose çaktivizoni “Vendndodhjen e saktë”.

Kufizoni aksesin e aplikacionit në fotografi

akses tek fotot

Mund të kufizoni gjithashtu aksesin e aplikacionit të fotografive të veçanta në iOS 14. Kjo parandalon që një aplikacion të ketë qasje të papenguar në tërë bibliotekën tuaj të fotove. Mund ta bëni këtë sa herë që një aplikacion i ri kërkon leje për të hyrë në fotot tuaja duke shtypur “Zgjidh fotot” në dritaren që shfaqet.

foto

Mund të lejoni hyrjen vetëm tek fotografi specifike dhe jo tek të gjithë albumet e plota. Gjithashtu mund t’i shtoni kësaj zgjedhje herën tjetër kur aplikacioni përpiqet të ketë qasje automatike në bibliotekën tuaj të Fotografitëve.

Kjo nuk është ndryshe nga opsioni “Allow Once” që klikon sa herë që një aplikacion dëshiron qasje në vendndodhjen tënde.

banner