A do jenë të disponueshme stacionet e karikimit të makinave Tesla në Kosove dhe Shqipëri?

nga Flogerta Driza

Disa kohë më parë, Tesla premtoi se në vitin 2019 do të mbulonte të gjithë Europën me stacionet e saj të karikimit. Nga Irlanda në Kiev (Ukrainë), nga Norvegjia në Turqi”. Zgjerimi i kompanisë së Musk është përqendruar kryesisht në Evropën Qendrore dhe atë Perëndimore. Aty tashmë ekzistojnë dhjetëra lehtësira të ngjashme.

Por ajo gjithashtu përfshin Ballkanin. Shumica e vendeve në rajon do të ndërtojnë disa stacione karikimi super të shpejtë Tesla për t’i shërbyer qyteteve të mëdha dhe rrugëve kryesore. Vendet fqinje janë shumë më të favorizuara në këtë drejtim – në Rumani dhe Serbi, do të ketë 3 ngarkues Tesla.5 në Greqi dhe 8 në Kroaci (7 nga të cilët tashmë janë në funksionim). Edhe në Slloveninë e vogël ka tre ngarkues të kompanisë amerikane. 

Po në tjera vende?

Disponueshmëria e një stacioni të vetëm tarifimi Tesla në Bullgari. Kjo e barazon vendin me shtete si Maqedonia dhe Bosnja dhe Hercegovina. Të cilat janë tregje dukshëm më të vogla për nga popullsia dhe fuqia blerëse. Sidoqoftë, vendet e mësipërme janë përpara këtij treguesi krahasuar me vende si Mal i Zi, Shqipëri dhe Kosovë.

Ku aktualisht nuk është planifikuar asnjë pajisje e karikimit nga kompania e SHBA-së. Me pak fjalë, makina Tesla nuk ka përfaqësim zyrtar jo vetëm në Bullgari, por edhe në Ballkan. Dyqani i saj më i afërt është në Stamboll, dhe stacionet e tij më të afërta (operative) të ngarkimit – në Kroaci.