A munden hakerat të “kërcejnë” vërtetë sinjalin e tyre në të gjithë botën?

nga Flogerta Driza

A munden hakerat të “kërcejnë” vërtetë sinjalin e tyre në të gjithë botën? Shfaqjet televizive dhe filmat rrallë përfaqësojnë hakerat me saktësi.

Ne të gjithë jemi të njohur me klishen e vjetër të kriminelit dixhital veshur me kapuç, duke shtypur furishëm mbi tastierë, përpara se të pëshpërisim triumfalisht, “Jam brenda”.

Mos besoni gjithçka që shihni në TV

Ekranet i vogël dhe filat i kanë portretizuar hakerat shumë më ndryshe nga çduken. Sipas tyre hakerat kërcejnë një lidhje interneti në të gjithë botën për të qëndruar përpara zbatimit të ligjit. Ndërsa këto përshkrime janë zakonisht pak më të ngjyrosura sesa ato që do të shihni në realitet, ka rast të ngjashëm.

Zinxhiri VPN që zhnvendos sinjalin

Pra, si është në jetën e vërtetë? A mund të bëhet me të vërtetë? Epo, një strategji që dikush mund të përdorë për të lëvizur gjurmën e tij dixhitale nëpër juridiksione të shumëfishta është një proces i quajtur “Zinxhiri VPN”, si VPN me shumë kërcime ose VPN rrjedhëse (cascade).

Zinxhiri i VPN është pikërisht ashtu si tingëllon. Ju lidhni rrjete private virtuale së bashku, dhe pastaj bashkon trafikun tënd nëpër disa serverë të paracaktuar derisa të arrijë në destinacionin e vet.

Pra, cili është avantazhi i kësaj? Ndoshta avantazhi më i madh është se siguron që vetëm një server e di adresën tuaj të vërtetë IP ose sinjalin tuaj. Serverët e tjerë VPN dinë vetëm adresat IP të urës lidhur në zinxhir me ‘VPN chanin’. Kështu eliminohet pika e vetme e dështimit që keni nëse përdorni vetëm një VPN për të mbrojtur anonimitetin tuaj.

Sidoqoftë, ka të meta të dukshme. Kërcimi i trafikut tuaj përmes disa nyjeve VPN ngadalësojë dhe vonojë lidhjen tuaj. Gjithashtu mund të presësh një ulje të ndjeshme të shpejtësisë së internetit.

Shumë ofrues të VPN ofrojnë zinxhirë VPN, megjithëse, në një formë të kufizuar, me një maksimum dy serverë VPN me zinxhir. Disa të tjerë ofrojnë dyqane të shumta – në disa raste, pesë.

Një qasje më pak TOR-turuese

Nga ana tjetër kemi Tor, d.m.th., The Onion Router. Ky rrjet është famëkeq për bashkëlidhjen e tij me kriminelët nga Dark Web-i, të cilët e përdorin atë për të tregtuar kontrabandë dhe shkëmbyer të dhëna të vjedhura.

Por, këtu qëndron edhe Ironia: konceptet thelbësore për Tor u zhvilluan në vitet 1990 në Laboratorin e Kërkimeve Detare të Sh.B.A për të mbrojtur operacionet e inteligjencës amerikane jashtë shtetit. 

Pastaj u krijua një shoqatë jo-fitimprurëse u krijua për të udhëhequr zhvillimin e Tor. Ajo mori një sasi të konsiderueshme të financimit të saj nga qeveria e SHBA, por me një arsye të mirë. E njëjta teknologji që lejon dikë që të blejë drogë në mënyrë anonime, gjithashtu mbron disidentët që jetojnë nën regjime shtypëse.

Tor kullon trafikun tuaj përmes pikave të shumta, të zgjedhura rastësisht në një rrjet të koduar. Pra, në mënyrë efektive, kërcen në të gjithë botën. Origjina dhe destinacioni i trafikut janë errësuar nga secila nyje e ndërmjetme derisa të arrijë në një nyje daljeje. Trafiku më pas largohet nga rrjeti.

Megjithatë, përdorimi i Tor nuk garanton anonimitet. Malëaret lokale mund të minojë përpjekjet tuaja, ose të dhënat tuaja dhe mund të kalojnë përmes një nyje daljeje me qëllim që të kapi dhe analizojë të dhënat e tua. 

Pra, po, është e mundur të kërcejë lidhja juaj e Internetit në të gjithë globin, por trafiku në internet nuk është mënyra e vetme që hetuesit mund t’ju ndjekin. Në fund të fundit, asnjë sasi sofistikimi teknik nuk mund të kapërcejë gabimin njerëzor.

banner