Çfarë është 5G – Pyetjet me të shpeshta rreth këtij rrjeti të shumëpërfolur!

nga Argjenda Selmani

Gjenerata e pestë e shpejtësisë ose siç njihet ndryshe 5G. Çfarë është 5G dhe çfarë ka të veçantë? Më poshtë po u përgjigjemi pyetjeve më të shpeshta në lidhje me 5G.

Çfarë është saktësisht 5G?

Është gjenerata e radhës e lidhjes në internet për telefonat celular dhe ofron një shpejtësi shumë më të lartë të shkarkimit dhe ngarkimit të të dhënave. Përmes përdorimit të valëve të spektrit radiofonik do të lejojë shumë më tepër pajisje të përdorin internetin në të njëjtën kohë.

Çfarë do të bëjmë me të?

Çfarëdo gjëje që bëjmë tani me smarphonët tanë do të jemi në gjendje ta bëjmë më shpejt dhe më mirë”, thotë Ian Fogg nga OpenSignal, një kompani analitike e të dhënave celulare.

“Por, ajo që është vërtet interesante është se nukmund të parashikojmë sot të gjitha shërbimet e reja që do të ndërtohen nga benefitet e 5G.”

Imagjinoni gumëzhitje të droneve që bashkëpunojnë për të realizuar misione kërkimi dhe shpëtimi, monitorojnë trafikun, të gjithë komunikojnë me ëireless me njëri-tjetrin dhe stacionet bazë tokësore mbi rrjetet 5G. Po njësoj, shumë mendojnë se 5G do të jetë thelbësore që automjetet autonome të komunikojnë me njëri-tjetrin dhe të lexojnë hartën e drejtpërdrejtë dhe të dhënat e trafikut.

Si punon?

Është një teknologji e re e valëve radio. Mund të mos vini re shpejtësi e lartë që në fillim, sepse 5G ka të ngjarë të përdoret nga operatorët e rrjetit fillimisht si një mënyrë për të rritur kapacitetin në rrjetet ekzistuese me bazë 4G.

Trasmetuesit dhe marrësit e 5G janë ndryshe nga ato të 4G ndaj do duhet njëfarë kohe derisa të aplikohet kjo shpejtësi në cdo shtet. Më vonë kjo do të mundësojë densitet më të lartë përdorimi. Megjithatë, aksesi në shpëjtësinë 5G është ende shumë i kushtueshëm.

Sa e shpejt mund të jetë?

Rrjetet mobil aktual 4G ofron mesatarisht rreth 45Mbps (megabitë për sekondë), megjithëse industria ka ende shpresa për të arritur 1Gbps (gigabit për sekondë = 1.000Mbps)

Chipmaker Qualcomm llogarit 5G mund të arrijë shpejtësi të shfletimit dhe shkarkimit rreth 10 deri 20 herë më shpejt në kushtet e botës reale (në krahasim me laboratorin). Kjo do t’ju lejojë të shkarkoni një film me definicion të lartë brenda një minutë apo më pak.

Pse na duhet?

Bota po ecën përherë e më shpejt dhe ne po konsumojmë gjithnjë e më shumë të dhëna çdo vit. Veçanërisht pasi popullariteti i transmetimit të videove dhe muzikës po rritet. Bandat ekzistuese të spektrit po bëhen të ngjeshura.

Kjo ka çuar në prishjen e shërbimit, sidomos kur shumë njerëz përpiqen të hyjnë në të njëjtën kohë për të marrë një shërbim. 5G është shumë më mirë në trajtimin e mijëra pajisjeve në të njëjtën kohë, nga celularët deri tek sensorët e pajisjeve, kamerat e deri tek dritat smart të rrugës.

A do të më duhet një telefon i ri?

Po. Por, kur 4G u prezantua në 2009/10, telefonat inteligjentë të pajtueshëm dolën në treg përpara se infrastruktura të kishte mbështjellë të plotë, konsumatoret u zhgënjyen. Ndaj, mbetet vetëm të presim derisa të jetë i aksesueshëm për të gjithë.