Qysh me dit pse arkat e kursimit kanë formën e derrkucit? - Qysh Me nga dua.com 

Qysh me dit pse arkat e kursimit kanë formën e derrkucit?

Flogerta Driza Flogerta Driza | Kuriozitete | 16 April 2020 | 16:11

Një nga faktet më interesantë është fakti që ne e lidhim kursimin e parave me simbolin e dërrkucit. Pse ndodh kjo? Arsyeja nuk ka të bëj fare me derrin, por me një lojë fjalësh. Lexoni më poshtë.

Derri si simbol i arkave të kursimit

Në Priene, Turqia e sotme u gjend një arkë kursimi në formë derri, e cila daton mbi 2,000 vjet më parë. Megjithatë, vetëm nga shekulli i tetëmbëdhjetë është përhapur përdorimi i tyre në formën e derrkucit.

Image

Shumë historianë besojnë se kjo formë rrjedh nga një lojë fjalësh. Pygg ishte një lloj balte që përdorej në Anglinë e vjetër për të bërë vazo dhe pllaka, ku njerëzit veç të tjerash mbanin paratë e tyre. Asonanca ose ngjashmëria me fjalën “pig” (derr) i shtyu qeramistët anglez në prodhimin masiv të arkave të kursimit në formë derri nga shekulli XIX.

Më pas simboli u derrkucit si arkë kursimi u përhap gjithandej, dhe përdoret edhe sot e kësaj dite nga shumë spote publicitare bankare. Sidomos kur bëhet fjalë për llogari kursimi ose kredi.

dua