Kush duhet të jetë më i kujdesshëm prej infektimit nga COVID-19?

nga Argjenda Selmani

Meta-Analizat e qeverisë Kineze kanë treguar se cilët janë më të rrezikuarit prej infektimit nga COVID-19. Nisur nga sëmundjet kronike që mbartin. Pse sëmundja pulmonare obstruktive kronike (COPD) – ose pirja e duhanit – dhe COVID-19 janë kombinimi më i keq i mundshëm?

Më 8 Prill, studiuesit kinezë në Universitetin Mjekësor ëeifang publikuan meta-analizën e parë të rishikuar nga bashkëmoshatarët në lidhje me ashpërsinë e sëmundjes COVID-19. Sa rëndohet kjo sëmundje kombinuar edhe me sëmundjet kronike.

  • 6 studime hulumtuan hipertension, diabetin dhe sëmundje kronike obstruktive pulmonare (COPD).

  • 5 studime ekzaminuan sëmundjen e mëlçisë.

  • 4 studime mbi sëmundjet renale dhe sëmundjet kardiovaskulare.

  • 3 vlerësime mbi sëmundjet cerebrovaskulare [të enëve të gjakut].

Burimi: Open-access publication

Rezultatet e Meta-Analizës

Pacientët të infektuar me COVID-19 shoqëruar me sëmundje cerebrovaskulare (OSE: 3.89), sëmundje kardiovaskulare (OR: 2.93), hipertension (OR: 2.29), diabet (OSE: 2.47), dhe COPD (OSE: 5.97) kishin një rrezik të shtuar të përkeqësimit / përparimit të sëmundjes, raportuan studiuesit.

Për të përmbledhur me pak fjalë ato që ata kanë raportuar analizat për të rrezikuarit prej infektimit nga COVID-19

  • Pacientët me COVID-19 dhe me sëmundje cerebrovaskulare (ose të enëve të gjakut) kanë shans 289% (ose 3.89 herë më shumë të ngjarë) të përparojnë në gjendje kritike. 
  • Sëmundja cerebrovaskulare: 289% shanse më të larta (ose 3.89 herë më shumë të ngjarë).
  • Sëmundja kardiovaskulare: 193% janë rritur shanset (ose 2.93 herë më shumë të ngjarë).
  • Hipertensioni: 129% shanse më të larta (ose 2.29 herë më shumë të ngjarë).
  • Diabeti: 147% shanse më të larta (ose 2.47 herë më shumë të ngjarë).
  • COPD: 497% shanse më të larta (ose 5.97 herë më shumë të ngjarë).

Sëmundja e mëlçisë, tumori malinj ose sëmundja e veshkave: Nuk ka ende lidhje të konsiderueshme. U zbulua gjithashtu se pacientët me COPD dhe njerëzit që janë ende duhanpirës kanë nivele më të larta të ACE-2 në rrugët e tyre ajrore. Kjo gjë mund t’i vendosë ata në një rrezik të lartë për zhvillimit e infeksioneve të rënda nga COVID-19.