Qysh me dit si me zgjedh programet televizive për fëmijët tuaj? - Qysh Me nga dua.com 

Qysh me dit si me zgjedh programet televizive për fëmijët tuaj?

Flogerta Driza Flogerta Driza | Marredhenie Familjare | 23 April 2020 | 14:14

Për prindërit që vendosin të lejojnë fëmijët e tyre të vegjël të shikojnë TV, merrni parasysh studimin dhe udhëzimet e mëposhtme për kohën në ekran.

 

Televizioni luan një rol të kufizuar në mësimdhënie 

 

Megjithëse, fëmijët mund të mësojnë disa koncepte nga shikimi i programeve arsimore, ata mësojnë më mirq nga përvojat interaktive, praktike. Si për shembull: prekja, ndjenja, lëkundja, grumbullimi, zgjidhja e problemeve dhe bashkëveprimi me njerëzit. 

 

Hulumtimet kanë zbuluar se është më mirë të zgjidhni programe të përshtatshme për moshën, në të cilat:

 

- personazhet televizivë flasin herë pas here drejtpërdrejt me fëmijët dhe

- personazhet e televizionit u kërkojnë fëmijëve të marrin pjesë në shfaqje në një farë mënyre (p.sh duke përsëritur një fjalë)

 

Çfarë mund të bëni ju si prindër?

 

Flisni me fëmijën për programin. Pyetni 2- dhe 3-vjeçarët tuaj se çfarë mendojnë për shfaqjen, cilët personazhe pëlqyen dhe nuk pëlqyen, si i bëri të ndihen etj.

 

Përgjigjuni pyetjeve të fëmijëve. Fëmijët sa janë të vegjël janë ende duke zbuluar ide dhe koncepte të reja. Ndonjëherë ata kanë nevojë për ndihmën tuaj për të kuptuar atë që po shohin në ekran.

 

Tregoni dhe emërtoni gjërat që shohin në ekran. Pra, bëhuni interaktiv në atë që ata shohin.

 

Jini aktivë ndërsa shikoni. Vallëzoni me muzikën, kërceni rreth e rrotull me fëmijën tuaj.

 

Lidheni ato që fëmijët shohin në TV me "jetën e vërtetë" të tyre. "A ju kujtohet se kemi parë një shfaqje në lidhje me postierin? A doni ta shikoni postierin kur të vij pastaj të dorëzojë postën tonë?" E të tjera gjëra si këto.

 

Kur shfaqja ka mbaruar, fikeni TV dhe veproni jashtë tregimit. Përdorni kukulla për të treguar tregimin ose për të krijuar historinë tuaj për të ndërvepruar së bashku.

 

Më në fund, mos përdorni shfaqje televizive ose video për t'i vënë fëmijët në gjumë. Kjo e bën më të vështirë për ta që të mësojnë të bien në gjumë vetë. Gjithashtu, fëmijët e vegjël kanë nevojë për dashurinë dhe sigurinë që vjen nga rutinat e natës. Lëxojuni një përrallë apo një tregim.

dua