Qysh me i ditë vlerat ushqyese të domosdoshme për fëmijë? - Qysh Me nga dua.com 

Qysh me i ditë vlerat ushqyese të domosdoshme për fëmijë?

Qysh Me Qysh Me | Prinderore | 22 April 2020 | 10:38

Ka shumë rëndësi që fëmija juaj t'i marr të gjitha vlerat ushqyese që i duhen. Për këtë arsye ekspertët gjithmonë rekomandojnë që ushqimi që ju servojmë fëmijëve të jetë i pasur me vitamina.
Mirëpo janë disa vlera ushqyese që ata duhet t'i marrin me patjetër. Më poshtë mund të lexoni se cilat janë ato dhe cili është efekti i tyre!

Kalciumi

Ndërton eshtra dhe dhëmbë të fortë, nxit nerva të shëndetshme dhe funksionin e muskujve. Ndihmon mpiksjen e gjakut dhe ndihmon trupin të konverton ushqimin në energji.

Acidet esenciale yndyrore (EFAs)

Ndihmojnë në ndërtimin e qelizave, rregullojnë sistemin nervor, forcojnë sistemin kardiovaskular. Ndërtojnë imunitetin, dhe ndihmojnë trupin në absorbimin e gjërave ushqimore. Të rëndësishme për funksionim të shëndetshëm të trurit dhe vizionit.

Hekuri

I rëndësishëm për krijimin e hemoglobinës, për oksigjenin – mbajtjen e pigmentit të kuq në gjak dhe mioglobinës, pigmentin që rruan oksigjenin në muskuj. Mungesa e hekurit mund të shkaktojë aneminë, e cila mund të rezultojë me lodhje, dobësi dhe irritim.

Magnezi

Mban eshtrat e fortë dhe rritmin e zemrës të qëndrueshëm, përkrahë sistemin imunitar dhe ndihmon në ruajtjen e muskujve dhe funksionimin e nervave.

Kaliumi

Punon me natrium për të kontrolluar ekuilibrin e trupit me ujë, i cili ndihmon në ruajtjen e presionit të gjakut. Ndihmon në funksionimin e muskujve dhe të ritmit të zemrës dhe, në vitet e mëvonshme, mund të ulë rrezikun e gurëve në veshka dhe osteoporozën.

Vitamina A

Luan një rol të rëndësishëm në vizionin dhe rritjen e eshtrave, ndihmon për të mbrojtur trupin nga infeksionet, promovon shëndetin dhe rritjen e qelizave dhe indeve në trup, duke përfshirë edhe flokët, thonjtë, dhe lëkurën.

Vitamina C

Ndihmon në krijimin dhe riparimin e qelizave të kuqe të gjakut, eshtrave, dhe indeve, ndihmon për të mbajtur nga mishrat e dhëmbëve të fëmijës tuaj të shëndetshme dhe forcon enët e gjakut, ndihmon ne shërimin, nxit sistemin imunitar, dhe mban infeksionet larg. Gjithashtu ndihmon trupin në absorbimin e hekurit nga hekuri i pasur. 

dua