Prodhime nga Malësia e Madhe – marka kombëtare Shqiptare

nga Flogerta Driza

Prodhime nga Malësia e Madhe futen ne kategorine e markes kombetarev Shqiptare. Një listë e produkteve bulmetore nga racat e dhive nga malësia e madhe tani janë regjistruar si marka unike të vendit tonë. 

Sipas Drejtorisë së Përgjithshme të Patentave dhe Markave, në listën e produkteve përfshihen mjalti nga Malesia e Madhe, Mjalti i Gështenjës nga Tropoja, Mjalti i Gështenjës nga Malesia e Madhe, Boronica e Tropojës, dhe Boronica e Kuksit.

Mbrojtja e pronësisë vendase per prodhime nga Malësia e Madhe

Mbrojtja e pronësisë industriale rrit vlerën e markave tregtare, veçanërisht për produktet Made in Albania të çertifikuara me tregimin gjeografik të origjinës. Drejtoria e Patentave dhe Markave konfirmoi një numër në rritje të produkteve markë, kryesisht nga rajonet e Shqipërisë Veriore. Çertifikimi dhe mbledhja e produkteve është pjesë e një projekti të financuar nga një grant francez për biodiversitetin.

Sherebela dhe fruta të tjera futen gjithashtu në këtë kategori

Ndërkohë, sherebelat, gështenjat dhe boronicat e Hasit, Kuksi dhe Tropoja tani janë regjistruar si marka unike, prandaj do të kenë një çmim më të lartë në tregjet vendase dhe ato të eksportit. 

Të ardhurat vjetore të gjeneruara nga eksporti i produktit vlerësohen 3 milion Euro. Ndërkohë, boronicat që rriten në Alpet e egra shqiptare janë duke u shfrytëzuar. Aktualisht, nuk ka objekte ruajtjeje ose përpunimi. Prodhimi shitet i freskët me një çmim më të ulët në krahasim me tregun e boronicës së Malit të Zi.

banner