Qysh me ditë disa fakte tepër interesante rreth robotëve ?

nga Flogerta Driza

Qysh me dit disa fakte interesante rreth robotëve? Kjo ndoshta nuk është një pyetje që ia bëni vetes. Mirëpo, kohët e fundit robotët janë gjithnjë e më të pranishëm në jetën tonë. Për shembull a e dinit se roboti i parë ka qënë dizenjuar nga Leonardo da Vinçi? Në këtë artikull do t’ju sjellim disa fakte interesante rreth robotëve.

Kuriozitete:

kaloresi robotik

  1. Në vitin 1495, Leonardo da Vinçit, skicoi me plane të hollësishme një kalorës mekanik për të ilustruar idenë e tij për të ardhmen dhe robotëve. Shënimet e dizajnit për robotin u shfaqen në librat e skicave që u rizbuluan në vitet 1945 – ’50.
  2. Në vitin 2002, Mark Roshiem krijoi një prototip të kalorësit robotik të da Vinci që mund të fliste. Mark Roshiem gjithashtu përdori modelet e Leonardo da Vinci si frymëzim për robotët që ai zhvilloi për NASA.
  3. Kompania iRobot (një kompani amerikane e teknologjisë së përparuar e themeluar në vitin 1990) ka shitur më shumë se 20 milion robotë në të gjithë botën.
  4. Robotët po bëhen pjesë e padiskutueshme e forcave ushtarake, sidomos në Amerikë.
  5. Marinsat amerikanë kanë një robot (LS3, Legged Support System) që ecën me katër këmbë. Për më tepër, ky robot mund të mbajë deri në 400 paund pajisje dhe lëviz nëpër terrene si një mushkë mekanike.
banner