Qysh me ditë se cilat janë llojet e ngjyrave të syve?

nga Flogerta Driza

Llojet e ngjyrave të syve – Njerëzit kanë qenë prej kohësh të magjepsur me ngjyrën e syve; në fund të fundit, sytë vijnë në një gamë të gjerë nuancash. Saktësisht çfarë ngjyre janë sytë tuaj? Hazel-ish? Blu-gri-jeshile? Blu me njolla kafe? E gjelbër me njolla gri? 

Shumica prej nesh lanë mësuar në biologjinë e shkollës së mesme që dy prindër me sy blu janë të garantuar të kenë fëmijë me sy blu, por nuk është aq e drejtpërdrejtë. Gjenetika e ngjyrës së syve është shumë e ndërlikuar. Pjesa me ngjyrë e syrit quhet iris. Irisi ka pigmentim që përcakton llojet e ngjyrave të syve. Iriset klasifikohen si një nga gjashtë ngjyrat: qelibar, blu, kafe, gri, jeshile, lajthi (hazle eye) ose të kuqe. 

Sytë blu

Llojet e ngjyrave të syve - Njerëzit kanë qenë prej kohësh të magjepsur me ngjyrën e syve; në fund të fundit, sytë vijnë në një gamë të gjerë nuancash. Saktësisht çfarë ngjyre janë sytë tuaj? Hazel-ish? Blu-gri-jeshile? Blu me njolla kafe? E gjelbër me njolla gri? Syte blu kanë një nivel të ulët të pigmentit të pranishëm në iris. Kohët e fundit, shkencëtarët njoftuan se të gjithë sytë blu janë të lidhur gjenetikish me të njëjtin paraardhës!

Për shkak të grupeve të ndryshme racore që ndërlidhen, sytë blu, që janë përgjithësisht recesivë, po bëhen gjithnjë e më të rralla.

Sytë kafe

Llojet e ngjyrave të syve - Njerëzit kanë qenë prej kohësh të magjepsur me ngjyrën e syve; në fund të fundit, sytë vijnë në një gamë të gjerë nuancash. Saktësisht çfarë ngjyre janë sytë tuaj? Hazel-ish? Blu-gri-jeshile? Blu me njolla kafe? E gjelbër me njolla gri? Syte kafe është ngjyra më e zakonshme e syve. Individët me sy kafe kanë më shumë melaninë të pranishme, dhe mbi gjysma e njerëzve në botë kanë sy ngjyrë kafe.

Në mënyrë absolute, pothuajse të gjithë e kemi gjenin e ngjyrës kafe tek sytë tanë. Sido që ta kemi ngjyrën e syve.

Sytë gri

ImageSytë gri mund të quhen “blu” në pamje të parë, por ato kanë tendencë të kenë copëza prej ari dhe kafe. Sy te tille jane vertet te bukur dhe hasen shpesh.

Dhe mund të duket se “ndryshojnë ngjyrën” nga gri në blu në jeshile në varësi të veshjeve, ndriçimit dhe gjendjes shpirtërore. Për shembull kur zmadhohet bebëza e syrit duket sikur ngjyra gri bëhet më pak e dukshme.

Sytë të gjelber

ImageE gjelbra është ngjyra më pak e zakonshme e syve, por ajo gjendet më shpesh në Europën veriore dhe qendrore. Është një ngjyrë shumë e rrallë, por edhe ajo vet ka nuancat e veta.

Kombinimi më i rrall që ekziston në botë është kombinimi flokë të kuqe dhe sy jeshil. Pasi të dyja ngjyrat nuk janë kurrë dominante, ndaj gjenetikisht është po aq e rrallë sa diamanti.

Sytë hazle

ImageHazle Eyes ose ndryshe sytë ngjyrë lajthie përbëhen kryesisht nga hije kafe dhe jeshile. Ashtu si sytë gri, sytë ngjyrë lajthie duket se “ndryshojnë ngjyrën” nga jeshile në kafe të lehta në ngjyrë ari.

Zakonisht këta persona quhet se kane Heterochromi qëndroje ose parciale, ashtu si sytë gri, pasi përbëhen nga dy llojë ngjyrash.

Sytë e kuq

ImagePo pse ekzistojnë sytë e kuq? Po, po e dëgjove mirë, sy të kuq. Megjithëse shpesh i quajmë ato rozë. Për shembuj tek lepujt ajo që shihni vërtet janë enët e gjakut që ndodhen pas irisit.

Për shkak se ka kaq pak melaninë në sy, nuk ka asgjë për të fshehur enët e gjakut të syrit. Edhe pse thuhet se janë të rrallë, në fakt janë më të shpeshtë nga sa mendoni, sidomos tek ata që ne u themi se kanë sy të bardhë, ku u duken qartasi enët e gjakut.

banner