Qysh me i mbjellë trëndafilat dhe me u kujdes për ta?

nga Argjenda Selmani

Trëndafilat janë një nga lulet më të bukura. Ato mund t’i kultivoni edhe në kopshtin tuaj. Fatmirësisht ka shumë lloje e ngjyra trëndafilash që mund t’i rrisni.

Për ta bërë këtë mjafton të ndiqni disa hapa të thjeshtë.Mbjellja e shkurreve me trëndafila kryhet si në pranverë ashtu edhe në vjeshtë, gjithçka varet nga rajoni ku është vendosur komploti i përgatitur për mbjelljen e trëndafilave. Kur zgjidhni një vend për mbjelljen e shkurreve, duhet pasur kujdes që dielli të bie mbi ta gjatë ditës. Nëse nuk ekziston, atëherë trëndafilat nuk mund të lulëzojnë.

Fazat e punës

  • Kur kopshtari përcakton vendin e mbjelljes duhet gërmuar një gropë 50×50 cm dhe në të nuk hidhen shumë humus dhe torfe.
  • Fidani duhet të mbillet vertikalisht në gropë. Rrënjët e tij duhet të jenë drejtuar në drejtime të ndryshme dhe spërkaten me tokë nga të gjitha anët. Atëherë është e nevojshme të shtypni tokën me duart tuaja në mënyrë që boshllëqet të largohen, dhe fidani të ulet fort në tokë.
  • Pas të gjitha procedurave, është e nevojshme të ujitet fidani i mbjellë. Nëse në të njëjtën kohë uji gërryen tokën, atëherë duhet të spërkatet. Fidanët e mbjellë duhet të ujiten vazhdimisht, tharja e tokës është e papranueshme Kujdesi për trëndafilat është i nevojshëm ditë pas dite. Pasi heqja e barërave të këqija dhe lirimi i tokës nuk është vetëm t’i jepni rozarinës një pamje të mirë. Mirëpo gjithashtu është një parakusht për kultivimin e trëndafilave.
banner