Si me ndihmu fëmijët tuaj të përshtaten me vitin e ri shkollor COVID-19?

nga Flogerta Driza

Qysh me i ndihmu fëmijët tuaj të përshtaten me vitin e ri shkollor COVID-19? Këtu janë disa këshilla që mund të jenë të dobishme kur fillon viti shkollor, pavarësisht nëse fëmija juaj do të jetë fizikisht ose virtualisht në shkollë.

Lidhjet shoqërore

 • Vazhdoni të inkurajoni fëmijën ose rininë tuaj të mbajnë lidhjet shoqërore me miqtë dhe bashkëmoshatarët e tyre. Kjo do i ndihmojë ata të ndihen më të bashkuar nga koha kur kthehen në shkollë. 
 • Nëse ata nuk mund të takohen ballë për ballë, provoni një thirrje video ose edhe shkruajini një letër një shoku.

Rutinat

 • Riktheju gradualisht strukturës dhe rutinës së vitit shkollor. 
 • Flisni për rutinat. Ju mund të thoni: “Hej djema, me COVID-19, keni pasur shumë më shumë kohë në ekran se zakonisht, por tani që shkolla po fillon përsëri, ne do t’i rikthehemi rutinës sonë të vjetër “
 • Vendosni kohën e gjumit (dhe / ose kohën e zgjimit) dhe afrojeni atë sipas asaj që duhet të jetë për vitin shkollor.
 • Vendosni një orë kontrolli në ekran (një “orë boshe” pas së cilës pikë nuk ka më ekrane). Për shembull 8-9 pasdite.
 • Merrni parasysh të postoni një kalendar familjar me datën e fillimit të shkollës të shënuar, për të ndihmuar familjen tuaj të shohë sa ditë shkollë do të bëj si dhe oraret që do ketë.
 • Pyesni për rutinat që duhen vazhduar. “Çfarë rutinash të reja COVID-19 do të donin të vazhdonin fëmijët gjatë vitit shkollor? Për shembull, shëtitjet e rregullta familjare pas darkës; nata e vallëzimit familjar, etj.
 • Shkruani orarin e ri për vitin shkollor COVID-19, për shembull:
 1. 7:00 e mëngjesit – Zgjohuni
 2. 8:00 e mëngjesit – Dilni për në shkollë
 3. 08:40 – 3:30 pasdite – Shkolla
 4. 3:45 pasdite – Mbërrini në shtëpi, lani duart
 5. 3: 45-5: 00 pasdite – Koha e detyrave të shtëpisë
 6. 5-6: 00 pasdite – Darka familjare
 7. 6-8: 00 pasdite – Koha e lirë (elektronika jo-arsimore lejohet vetëm të Premteve dhe Te shtunave)
 8. 8:30 pasdite – Koha e ekranit përfundoi, rutina e gjumit
 9. 10:00 pasdite – Flini gjumë
banner