Qysh Me i Thene Shefit JO?

nga Argjenda Selmani

Ti thoni ndonje kereses qe ju behet, JO, vecanerisht nese personi qe e ben kerkesen eshte shefi juaj. Edhe nese beni maksimumin tuaj, shefi serish do t’kete kerkesa. Ka raste kur nuk keni me mundesi t’i pergjigjeni pozitivisht dhe ju duhet te thuani jo.

Jepni kohe vetes qe t’mendoni per kerkesen para se te thuani jo menjehere

Nese kerkesa vjen permes emailit apo ndonje menyre tjeter, pervec atyre permes telefonit apo fytyre-me-fytyre, mos u pergjigjni menjehere. Hidhni nje sy mire e mire kerkeses dhe menodni per te. Nese shefi juaj ju kerkon dicka gjate bisedes me kontakt direkt apo permes telefonit, kerkoni pak kohe per t’menduar dhe se do ta lajmeroni ne kohe te caktuar. Konsideroni kerkesen me kujdes per te vendosur se nese eshte me te vertete e paarsyeshme dhe ju duhet t’i thuani jo.

Pregaditeni pergjigjen me heret para se te thoni jo

Paramendoni pyetjet qe mund te ju pyet kur ju t’i pergjigjeni negativisht, dhe mendoni se si do te pergjigjeshit. Beni prova me ze para se te bisedoni me te ne menyre qe te rrisni vetebesimin para bisedes reale.

Zgjidheni kohen dhe vendin e duhur per te folur me shefin

Bisedoni ne ndonje vend privat nese rrethanat e punes ju mundesojne te keni nje moment vetem me shefin tuaj. Kujtojeni disponimin e shefit tuaj dhe stilin e punes se tij/saj. Nese shefi juaj eshte person i mengjesit dhe behet i bezdisshem pasdite, atehere sigurohuni qe te flisni me te paradite.

Komplimentoni shefin tuaj gjersa e rrefuzoni kerkesen

 Nese shefi juaj kerkon nga ju qe te merrni me shume pergjegjesi, kjo tregon qe ka besim ne aftesite tuaja per te bere punen. Tregoni kjo ka domethenie te madhe per ju dhe qe jeni mirenjohes per besimin qe ka ne ju para se t’i tregoni qe nuk keni mundesi ta beni.

Tregoni shefit se pse ju duhet te thuani JO

Duke paramenduar qe keni nje arsye te forte per te thene jo, atehere nuk keni arsye te genjeni. Shumica e punedhenesve vleresojne sinqeritetin e punetoreve te tyre, ne vend se te merrni punen persiper qe nuk mund ta kryeni.

Ofroni ndonje zgjidhje alternative

 Gjeni dikend tjeter qe mund ta kryej ate pune.

Provoni kompromisin

Ndoshta nuk mund te beni sakt ate qe kerkon shefi, mirepo mund te jete e mundshme qe ju te beni dicka nga ajo. Per shembull, mund ta ndani ate pune me dikend tjeter.