Qysh Me Kriju Nje Blog?

nga Argjenda Selmani

Startoni me blog

Termi ‘blog’ rrjedh prej dy fjalëve web dhe log (weblog). Blogu është një ditar ku mund t’i regjistroni mendimet tuaja. Eshtë si një ditar bazë por ne internet dhe jo si ditaret personal qe kemi qe janë fletore ose diqka e tillë.
* Ajo është e botuar në internet jo në letër.
* Ai është i hapur për publikun për ta lexuar (kjo është opsionale, nuk mund te fshihet). * Ai është interaktiv, lexuesit mund të lënë komente dhe ju mund t’u pergjigjeni. Për të hapur një blog është një punë shumë e lehtë.

Hapat për të filluar një blog:

1. Gjeni një ofrues blogjesh. Ka shumë ofrues blogjesh si shqiptar ashtu edhe te huaj por 2 ofruesit e blogjeve që përdoren më se shumti në botë janë Blogger dhe WordPress. Ndersa ata shqiptarë janë: Publiku, Blog.Al, Blogu.im, ShqiPress etj. Poashtu janë edhe më template (pamje) të gatshme.
2. Regjistrohu në njëren nga 6 ofruesit e blogjeve ose te huaj ose shqiptarë, zgjidhni sipas dëshires cilin do që ju pëlqen.
3. Gjatë hapjes se blogut ne blogger.com pasi qe ju i plotësoni të dhënat atëherë iu ipet edhe zgjidhja e templates (pamjes se blogut) zgjidhni një, të gjitha janë të thjeshta por mos u merakosni sepse ju mund të ndrroni kur të doni dhe si të doni. Ka shumë faqe për template në internet.
4. Bëjeni blogun tuaj publik nepër shoqerinë tuaj si dhe nepër makinat kerkuese si Google, Bing, Yahoo. Dhe kështu fitoni edhe vizita të shumta, nëse blogu juaj është tërheqes për publikun.
5. Fitoni nga blogu juaj para kesh permes GoogleAdsense, KosoftAds, ShqipAd të cilat janë të shumta. Pas leximit ndoshta nuk kuptoni ndonje gjë dhe vjen pyetja ‘Ende nuk e kuptoj se qfarë të bëj’ Pyesni këtu përmes formes se komenteve, e cila gjendet pak më poshtë. Burimi: http://blogger-tutoriale.blogspot.com/2010/06/startoni-me-blog.html