Qysh me largu dhimbjen e fytit?

nga Argjenda Selmani

Dhimbja e fytit gjatë gëlltitjes, temperatura e lartë, kokëdhëmbja dhe dhëmbjet e nyjeve dhe muskujve tregojnë në pectoris apo bajame, një nga sëmundjet më të zakonshme gjatë dimrit.  Sëmundja kërkon trajtim dhe terapia përcaktohet pas marrjes së një brisi nga fyti. Megjithatë, ka receta tradicionale – popullore përmes të cilëve mund të zbutni simptomat fillestare dhe dhimbjet e fytit.

  1. Mjekët popullor këshillojnë që në gojë, sa më afër bajameve, duhet mbajtur dy feta limoni, të pastruar nga lëvorja, dhe butësisht të thithni. Kur limoni të zbutet, ju mund të gëlltisni atë, dhe të njëjtën procedurë të përsëritni për gjysmë ore.
  2. Në një gotë ku e keni shtrydhur panxharin (cveklën) e freskët e shtoni një lugë të çajit hudhër të grimcuar, dhe pastaj e futni një gotë ujë të zier dhe të ftohur. E lëni që të ulen për pesë – gjashtë orë, por duhet të përzieni çdo gjysmë ore, pastaj kulloni dhe shpërlajeni fytin disa herë në ditë.