Qysh me menagju ankthin?

nga Flogerta Driza

Në ditët e sotme shumë njerëz perballlën me ankthin. Nëse po e gjeni vetëm shumë shpesh në një situatë të tillë ju duhet të mësoni se si ta menagjoni atë. Ka disa teknika që mund t’ju ndihmojnë të ndiheni më të qetë, të cilat duhet t’i praktikoni. Megjithatë e rëndësishme është gjithashtu edhe të dini burimin e ankthit tuaj. 

Merrni frymë thellë

Kur ndiheni në anth koncentrohuni te frymëmarrja juaj. Uluni me sytë mbyllur dhe kthejeni vëmendjen tuaj në frymëmarrjen tuaj. Merrni frymë natyrshëm, mundësisht përmes hundës, pa u përpjekur për të kontrolluar frymën tuaj. Jini të vetëdijshëm për ndjesinë e frymëmarrjes teksa hyn dhe i lë vrimat e hundës. Vendosni një dorë në bark dhe tjetra në gjoks. Dora në barkun tënd duhet të futet ashtu si thithni, dhe lëvizni jashtë si nxirrni. Kjo do të ju ndihmojë të qetësoheni.

Shëtisni

Kur kaloni kohë në natyrë, ju i jepni mendjes dhe trupit tuaj një ndërprerje shumë të nevojshme nga rutina që ju bën të kërkoni gjëra në Google si ‘Si të shpëtoheni nga ankthi’ në radhë të parë. Prandaj shfrytëzoni mundësinë për të shetitur diku në natyrë, në gjelberim apo pranë një lumi. Ecja definitivisht se do të ju ndihmojë dhe përvec kësaj do të ju sjell edhe përfitime të tjera shëndetësore.

Flini herët 

Kjo mund të tingëllojë e pamundur nëse ju jeni mësuar të qëndroni deri vonë për të përfunduar gjitha punës apo për të parë të gjithë filmat që dëshironi. Por kjo është diçka që duhet bërë. Privimi i gjumit është një shkaktar i madh i ankthit. Gjumi i parehatshëm mund të përforcojë reagimet paraprake të trurit, duke rritur nivelin e përgjithshëm të ankthit, sipas hulumtimit.

Kërkoni ndihmë profesionale

Kur e shihni se situata po ju del nga kontrolli mos hezitoni të kërkoni ndihmë profesionale. Nëse as këto teknika nuk ju bëjnë punë për ankthin dhe ai vjen e rritet atëherë kërkoni një psikolog që ju përshtatet dhe ai do të ju ndihmojë me problemin tuaj. Mos e lini anash vetën nëse ndodheni në një situatë të tillë. Mos harroni se shëndeti mendor është po aq i rëndësishëm se ai fizik.