Qysh me përgatitë shtëpinë për raste emergjente?

nga Argjenda Selmani

Qysh me përgatitë shtëpinë për raste emergjente? Fatkeqësitë janë të pashmangshme. Në një pikë të jetës sonë, pothuajse të gjithë do të përjetojmë një tërmet, përmbytje apo stuhi.

Mirëpo, në vend se të presim të shqetësuar duhet të bëjmë një plan për të mbrojtur veten familjen dhe shtëpinë kundër çdo emergjence.

Regjistrohu për alarmet e urgjencës

Merrni njoftime të dërguara në telefonin tuaj nga ofruesi i shërbimit tuaj ose përmes një aplikacioni falas nga FEMA ose Kryqi i Kuq. Disa punëdhënës përdorin një shërbim të tillë si LiveSafe për të shpërthyer informacionin e urgjencës në ekipet e tyre – shikoni nëse kompania ose shkolla juaj e përdor atë dhe nëse po, shkarkoni aplikacionin falas.

Leni gati një ‘çantë për ikje’

Nëse papritur ju duhet të largoheni nga shtëpia juaj me nxitim, do të dëshironi të keni disa sende thelbësore në një çantë dhe të gatshme për të shkuar. Mbani furnizimet e mëposhtme, të rekomanduara nga Agjensia Federale e Menaxhimit të Emergjencave, në një kuti apo çantë të lëvizshme në shtëpinë tuaj. Si esenciale konsiderohen këto gjëra:

  • Ushqim dhe ujë me vlerë për tre ditë (të paktën një gallon për anëtar të familjes)
  • Fenerët elektrikë dhe radio
  • Bateri shtesë
  • Komplet i ndihmës së parë

Ne ju sygjerojmë që të shtoni edhe rroba esenciale, përfshi edhe mbathjet për ecje. Gjithashtu që kohë pas kohë të ndërroni ushqimin që keni brenda kësaj qante dhe të keni kujdes me afatin e skadensës.

Bëni një plan veprimi për raste emergjente

Kur gjërat bëhen kaotike, ju doni të siguroheni që çdo anëtar i familjes e di se çfarë të bëjë. Ne sugjerojmë të caktoni dy vende takimesh (një afër dhe një pak më larg në lagjen tuaj) dhe të varni një hartë me pikat e shënuara pranë çantës tuaj të urgjencës. Gjithashtu është e rëndësishme që të shkruani kontakte e rëndësishme. Pra një listë të shkurtër më numrat e telefonit të urgjencës, policisë, zjarrëfiksëvë, familjarëve të afërt, etj.

Përgatiteni shtëpinë tuaj

Nëse problemi lidhet me energjinë elektrike hiqni pajisje elektrike dhe fikni kondicionerët, pavarësisht nëse qëndroni ose shkoni. Kjo do të parandalojë dëmtimin kur energjia elektrike rritet përsëri. Lini një llambë në mënyrë që ju do të dini kur energjia është përsëri. Gjithashtu ndaleni ujin në orën tuaj të ujit. Kujdes me rezervat e ujit.

Kthehuni të sigurt

Ardhja në shtëpi pas një katastrofe të madhe mund të jetë marramendëse. Mos lejoni që familja juaj të kthehet përsëri në shtëpinë tuaj pa marrë këto masa paraprake. Shikoni a ka dëme jashtë. Kontrolloni për çështje si kabllot e energjisë elektrike. Nëse keni pemë afër, vlerësoni me kujdes stabilitetin e tyre. Pastaj kontrolloni brenda. Inspektoni pajisjet. Për pajisje të vogla si prodhuesit e kafesë dhe dollapët, shikoni nga afër kordonet për tela ose tela të ekspozuar para se t’i përdorni përsëri. Frigoriferët, shtrirjet dhe rondelet mund të jenë më të ndërlikuara; telefononi një kompani të shërbimit për të kontrolluar sigurinë e lidhjeve dhe përbërësve, pastaj zëvendësoni çdo gjë që është dëmtuar rëndë.

Dokumentoni dëmin

Mund të jetë e vështirë dhe emocionale. Mirëpo nëse doni të paraqisni një kërkesë sigurimi, do t’ju duhet një regjistrim vizual i të gjitha dëmtimeve me fotografi të qarta dhe shënime të hollësishme para se të pastroni.