Qysh me u kujdes për pishat e oborrit?

nga Argjenda Selmani

Nëse keni një oborr rreth të cilit keni vendosur të mbillni pisha, duhet të keni parasysh disa specifika që pishat si bimë i kërkojnë. Edhe nëqoftëse keni vetëm një pishë, në mënyrë që ajo të rritet dhe të jetojë duhet të kujdeseni mirë për të. Prandaj ndiqni këshillat tona.

Ujitja

Sa i përket ujitjes, pishat, e sidomos ato të rejat, kërkojnë shumë ujë. Për këtë arsye ju duhet t’i ujitni secilën ditë. Preferohet që këtë ta bëni në mbrëmje. Përveç kësaj, pema e pishës nuk është heroikisht rezistente ndaj dritës së ndritshme të diellit dhe ngricës. Prandaj,  prandaj për pishat nevojitet hije dhe strehim. Mirëpo bimët e rritura, tashmë nga viti i pestë, nuk kanë nevojë për një mbrojtje të tillë.

Qysh me i mbrojtë ato dimrit?

Para së gjithash, ju duhet të mbuloni rrënjët e një peme të re. Të izoloni këmbët e saj, për të cilat baza e pemës duhet të mulohet me humus të trashë 9-11 cm të trasha. Shtypja, ndër të tjera, do të ruajë një temperaturë të sigurt në shtresën e rrënjës dhe do të ruajë lagështinë në tokë.

Dëmtuesit e pishës

Nga dëmtuesit e pishës, hermes bredhi konsiderohet më i rrezikshmi. Aktiviteti i tij çon në faktin se gjilpërat bëhen të verdha. Kolonitë e kësaj dëmtuesi janë të ngjashme me leshin e pambukut të bardhë borë, e cila mbulon gjilpërat. Për të kapërcyer dëmtuesin, është e nevojshme të trajtohen bimët me insekticide në shenjat e para të shfaqjes së saj