Qysh me u përgatit për një intervistë pune?

nga Argjenda Selmani

Me kalimin e kohës, pas shumë intervistave të ndryshme, do mësoni sa rëndësi ka mënyra si prezantoheni në intervistën e parë. Ndaj, nëse doni të shkëlqeni që në intervistën e parë të punës, ndiqni këto hapa:

 • Vishuni në mënyrë profesionale si për një interviste të drejtpërdrejtë ashtu edhe në një intevistë në video, skype etc.
 • Bëjini intervistat telefonike ose video telefonike në dhoma të qeta. Fikni celularin tuaj. Mbani një kopje të CV-së, stilolaps, letër dhe një gotë me ujë me vete.
 • Për intervistat e bëra nëpërmjet telefonit: Qëndroni drejt që zëri të dëgjohet. Vendos kufjet dhe bëj prova para se të arrij orari zyrtar i intervistës. Mbani mënd se buzëqeshja mund “të dëgjohet.”
 • Kërkoni për websitin e kompanisë, financat, prestigjin, 6 muajt e fundit të punës së tyre mediatike. Kjo tregon se jeni interesuar për vendin ku ndoshta do punoni.
 • Përgatitu për këto pyetje të cilat do të të bëhen patjetër në çdo intervistë pune:
  “Më tregoni pak për veten tuaj.”
  “Përse doni ta lini pozicionin e punës që keni? Ose, përse e latë punën e fundit që kishit?
  “Përse doni të punoni në këtë kompani?”
  “Ç’pritshmëri keni për rrogën?”
  “Si e kuptoni rolin e punës që po të ofrojmë?”
 • Përgatitu për pyetjet në lidhje me sjelljen tënde. Për shembull:
  Si jeni sjellë në një rast kritik në punë? Përshkruan sa më saktë këto katër elemente:
  Përmbajtjen e situatës,
  Veprimin tuaj,
  Rezultatet e zgjidhjes së problemit,
  Mësimi që nxorët nga ajo situatë.
 • Përgatisni 4 pyetje që dëshironi t’ia bëni intervistuesit në lidhje me dyshimet apo kërkesat tuaja.
 • Mbani gjithnjë kontakt të drejtpërdrejt, sy më sy, dhe mos harroni të buzëqeshni.
 • Dërgoni një e-mail “Falenderimi” 6-8 orë pas çdo lloj interviste që bëni.

Si përfundim, ju urojmë fat dhe mbani mend: “Një intervistë është e një bisedë e dyanshme.”