Qysh me vesh maskën dhe dorezat në mënyrën e duhur?

nga Argjenda Selmani

Vendosni maskën dhe dorezat në mënyrën e duhur. Pajisjet mbrojtëse personale janë po aq efektive sa personi që i vesh ato. Ja se si të shmangni kontaminimin nga koronavirus duke i veshur saktë maskën dhe dorashkat. *Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomandon përdorimin e maskave dhe dorashkave vetëm në vende publike ku mbajtja e distancës sociale mund të jetë e vështirë.

Maska:

1. Lani duart me sapun dhe ujë për të paktën 20 sekonda ose nëse nuk është e mundur, aplikoni sanitizuesin e duarve me të paktën 60% alkool.
2. Sigurohuni që të mos ketë vrima në maskën tuaj.
3. Nëse vishni syze, hiqini ato.
4. Përcaktoni se cila anë e maskës së fytyrës është e mbara. Mbani mend se duhet ta vishni maskën tuaj në të njëjtin orientim për të shmangur ndotjen e tërthortë.

5. Nëse jeni duke përdorur një maskë me sythe veshi, silleni maskën në nivelin e hundës dhe vendosni sythe rreth veshëve tuaj

  • Nëse jeni duke përdorur një maskë me lidhëse, sillni maskën në nivelin e hundës dhe siguroni lidhjen e fortë të lidhëseve duke e harkuar rreth kokës suaj.
  • Nëse jeni duke përdorur një maskë me shirita elastikë, mbajeni maskën në njërën anë në nivelin e hundës. Zgjatni rripin e sipërm mbi kokën tuaj në mënyrë që të mbështetet mbi kurorën e kokës tuaj.
  • Pastaj tërhiqni rripin e poshtëm në mënyrë që të mbështetet nën veshë dhe qafë.

6. Nëse maska e fytyrës tuaj krijon një urë prej hundës, shtrëngojeni maskën rreth hundës për të qënë më i sigurt.
7. Nëse jeni duke përdorur një maskë me lidhëse, siguroni pjesën e poshtme të vendosur në të njëjtin hark me napën e qafës. Tërhiqni pjesën e poshtme të maskës mbi gojë dhe mjekërr.
8. Rregulloni maskën në mënyrë që të jetë e lehtë, por jo aq e ngushtë sa të jetë e dhimbshme ose të lëvizë. Të gjitha rripat duhet të vendosen të sheshtë kundër lëkurës suaj dhe jo të kryqëzuara. Shmangni boshllëqet e mëdha – ose flokët, nëse është e mundur – midis fytyrës dhe maskës.
9. Vendosni syzet përsëri.

Dorezat:

10. Nëse përdorni doreza, tërhiqini ato edhe mbi manshetën e një këmishë me mëngë të gjata, nëse është e mundur. Në këtë mënyrë kycet tuaj nuk ekspozohen.
11. Shmangni prekjen e pjesës së përparme të maskës – kjo përfshin rezistimin për të kkruar fytyrën pasi keni vendosur maskën. Nëse e bëni këtë, lani duart ose aplikoni përsëri sanizuesin e duarve. Në mënyrë të ngjashme, dorezat duhen ndryshuar ose larë aq shpesh sa lani duart normalisht. Kufizoni prekjen e sa shumë numrin e sipërfaqeve dhe sendeve që prekni.

Pavarësisht se kush në familjen tuaj ka maskë ose doreza,

Mbani Mend për maskën dhe dorezat:

Maskat e leckës për fytyrën ofrojnë vetëm mbrojtje të kufizuar dhe duhet të përdoren vetëm kur dilni jashtë. Skruan studiuesja e maskave Anna Davies, BSc. “Izolimi dhe distanca sociale, si dhe larja e duarve dhe shmangia e prekjes së fytyrës, janë mënyra më efektive për të mbrojtur veten dhe për të kufizuar përhapjen e virusit.”