Qysh me ditë me zgjedh bostanin/shalqinin më të mirë?

nga Flogerta Driza

Kush nuk e pelqen bostanin? Shumica e njerzve e adhurojne disomos ne kohen e nxehte te veres. Ne kete artikull ne do te ju tregojme disa hile te vogla nga qysh.me qe do t’ju ndihmojne me zgjedhe bostanin me te mire, çfaredo qe preferoni pa patur nevoje me e hape.

Keto jane disa detale qe i kemi permble dhe me shoket tone ne njeren nga fermat lokale.

  • A e keni vene re kete detaj?

Image

Kjo sheja e verdhe, ndryshe e njohur si pjesa e poshtme qe ka qendru ne toke. Bostani i pjekur mire gjithmone e ka nje ngjyre me te verdhe apo murrme, por jo te bardhe.

  • Shiko per keto ’rrjetezime

Image

Kjo pjese na tregon se ka shume mundesi qe ky bostan eshte prekur nga Bleta dhe sigurishte qe eshte me i embel per ata qe e pelqejne. Sa me shume rrjetezime ka aq me i embel do te jete.

  • Lloji ’Mashkullor’ dhe ’Femror’

madhesia per bostanin

Shume njerez nuk e dine qe bostani mundet te kete edhe gjini. P.sg. ’meshkujt’ jane me te medhenje, me nje forme ovale sikurse vezet dhe jane te lengshem. Nga ana tjeter ’femrat’ kane nje forme me te rumbullaket dhe sigurisht me te embela.

  • Edhe madhesia ka shume rendesi

pesha

Ka rendesi qe te zgjidhni nje bostan jo shume te madh apo shume te vogel. Zgjidhni nje frut mesatar.
Shenim: Bostani i vogel apo i madh zakonisht jane shume te rende per shkak te permbajtjes se larte me uje

  • Si perfundim kontrollojeni “bishtin”

bostanin

Bishti i thare eshte indikator se bostani eshte pjekur tashme. Kurses nje bisht i cili duket me i fresket apo qe permbane uje (sikurse fryti i lules) tregon se ai eshte keputur para se te jete pjekur. Ju befte mire <3

banner