Qysh me dit ç​farë është një koronavirus dhe a ka një kurë? - Qysh Me nga dua.com 

Qysh me dit ç​farë është një koronavirus dhe a ka një kurë?

Flogerta Driza Flogerta Driza | Shendet | 12 March 2020 | 16:04

"Corona do të thotë "kurorë", kështu që këto viruse shfaqen në formë kurore kur shikohen nën një mikroskop elektronik. Kështu shprehet Dr. Bhanu Sud, një specialist i sëmundjes infektive në Qendrën Mjekësore St Jude në Placentia, Kaliforni.

 

"Shumica e koronaviruseve janë të padëmshëm," tha ai. "Ato zakonisht shkaktojnë sëmundje të të moderuar të traktit të sipërm respirator, si një ftohje e zakonshme. Shumica e njerëzve do të infektohen me këto viruse në një moment të jetës së tyre."

 

Sud thekson se ndërsa pamja është e mirë për shumicën e njerëzve që kontraktojnë këtë lloj virusi, llojet SARS dhe MERS janë më serioze.

 

Shkalla e vdekjes është rreth 10 përqind për njerëzit me SARS dhe 30 përqind për ata me variantin MERS.

 

Nuk ka ende një trajtim në dispozicion

 

Sipas Sudit, koronaviruset njerëzore transmetohen më shpesh nga një person i infektuar tek të tjerët përmes:

 

Ajrit duke kollitur dhe teshtitur

Kontaktit të ngushtë personal, siç është prekja ose shtrëngimi i duarve

Duke prekur një objekt ose sipërfaqe me virusin mbi të dhe pastaj prekni gojën, hundën ose sytë para se të lani duart

 

“Në Shtetet e Bashkuara, njerëzit zakonisht infektohen me koronaviruse të zakonshme gjatë sezonit të vjeshtës dhe dimrit. Sidoqoftë, infeksioni mund të ndodhë në çdo kohë të vitit", tha ai.

 

"Shumica e njerëzve do të infektohen me një ose më shumë koronavirus të zakonshëm gjatë jetës së tyre," shtoi ai.

 

Sud gjithashtu tregon se si SARS dhe MERS, shpërthimet vinë nga kontakti kafshë tek njeriu. Rasti i SARS ka shumë të ngjarë nga kontakti me lakuriqët e natës dhe MERS nga kontakti me devetë.

 

"Meqenëse organizmi që shkakton infeksion është një virus, deri më tani, ne nuk kemi asnjë ilaç specifik antiviral," tha Sud.

 
  • TAGS
  • #
dua