Qysh me e parandalu sëmundjen makulare të syve? - Qysh Me nga dua.com 

Qysh me e parandalu sëmundjen makulare të syve?

Qysh Me Qysh Me | Shendet | 22 March 2017 | 20:30
Dëmtimi makular është shkaku kryesor i përkeqësimit të shikimit mes amerikanëve të moshës mbi 65 vjeç. Shkencëtarët thonë tani se gratë e reja mund ta pakësojnë 50 përqind rrezikun e prekjes nga kjo sëmundje nëpërmjet një diete të pasur me vitaminë D. Dorrette White, e cila sapo është diagnostikuar me dëmtim makular, ndjek këshillat e mjekut, duke ngrënë çdo mëngjes perime. Dëmtim makular është një sëmundje që lidhet me moshën dhe quhet shkurtimisht AMD (Age-related Macular Degeneration). Personat me këtë sëmundje mund të shikojnë mirë në periferi ndërsa në qendër shohin njolla të verdha. Vitamina D është e njohur prej kohësh për të mirat shëndetësore, por tani një studim tregon se kjo vitaminë gjithashtu mund të pakësojë edhe rrezikun e prekjes nga dëmtimi makular tek gratë nga mosha 40 deri në 74 vjeç. Studimi u krye nga shkencëtarë në qendrën mjekësore të Universitetit të Nju Jorkut. Doktor Shantan Reddy, një nga autorët e studimit, thotë se ulja më e madhe e rrezikut u vu re tek pacientët që konsumonin çdo ditë 720 njësi të vitaminës D. Marrja e vitaminës D aktualisht rekomandohet 600 njësi në ditë. Njeriu merr vitaminë D nëpërmjet rrezeve të diellit, por mjekët thonë se në këtë drejtim ndihmojnë edhe ushqimet e pasura me vitaminë D, si qumështi, nëprodhimet e drithrave dhe veçanërisht peshku. Vetëm 100 gram peshk tuna përmban 720 njësi vitamine D.
dua