Qysh me i ditë efektet e qumështit? - Qysh Me nga dua.com 

Qysh me i ditë efektet e qumështit?

Qysh Me Qysh Me | Shendet | 04 February 2017 | 20:43
Qumështi i prodhuar nga turpi njerzor është unik në të gjithë mbretërinë e kafshëve. Ai përmban rreth 200 lloje sheqernash, dyfishin krahasuar me ata të lopës.  Qumështi i gjirit është i pari produkt që konsumohet nga foshnjet, por shumë nga molekulat e sheqerit nuk nuk shërbejnë nevojës së fëmijës për ushqimi. Të sapolindurit vijnë në jetë pas asnjë bakter në stomak, por pak ditë nga lindja ata kanë miliona dhe pas një jave, miliarda.   Sheqerenat e qumështit janë përbërësi i parë, me të cilat ushqehet këto baktere. Qumështi i gjirit ndihmon dhe në forcon edhe sistemin imunutar tek fëmija. Ai është i pajisur me antitrupa  dhe molekulat e tij, ngadalësojnë rritjen e baktereve të rrezikshme dhe koordinojnë aktivitetin e qelizave të bardha. Një muaj pas lindjes së fëmijës, kur sistemi i tij imunitar fillon dhe përshtatet, përbërja e qumështit të gjirit ndryshon dhe niveli e antitrupave në të ulët në 90%. Por gjithashtu një rënie pësojnë dhe disa nga molekulat e e sheqerit, ndërsa rritet numri i yndyrnave dhe përbërësve që ndihmojnë në rritjen.  Pavarësisht këtyre funksioneve bazike, fëmijët rriten të shëndetshëm dhe pa qumështin e gjirit, diçka që ngre pyetje mbi përfitimet e tij në afat të gjatë kohorë.  
dua