Qysh me i ditë ushqimet me përmbajtje të lartë hekuri? - Qysh Me nga dua.com 

Qysh me i ditë ushqimet me përmbajtje të lartë hekuri?

| Shendet | 17 August 2017 | 17:01

Hekuri ka shumë funksione në trupin e njeriut.

Shumica e këtyre funskioneve janë rrënjësore për jetesën.

Përdorimet e hekurit ne trupin e njeriut janë si më poshtë:
Hekuri përdoret për prodhimin e hemoglobinës dhe disa enzimave te caktuara të cilat janë të domosdoshme për një trup të shëndetshëm.
Hekuri ndihmon në transportimin e oksigjenit në gjak ne vende te ndryshme të trupit.

Duke qenë së hekuri është kaq I rëndësishëm për trupin, mungesa e tij mund të çojë në:

Anemi, lodhje dhe rraskapitje, vështirësi në frymëmarrje, pagjumësi, mungesë oreksi, zbehje, etj., gjithashtu çon edhe ne rritje të ngadaltë e të vështirë të fëmijëve.

Mungesa e hekurit mund të shkaktojë shurdhim, sëmundje kockash, funskionim të dobët të trurit, (fëmijët e kanë të veshtirë të mësojnë e studiojnë).

Mungesa e hekurit mund të shkaktojë edhe hemoragji të rënda menstruale duke sjellë anemi. Gjithashtu edhe mungesë të gjakut në zorrën e trashë.

Për të mbajtur një nivel normal të hekurit në organizëm, e vetmja mënyrë eshtë të hamë ushqime të pasura me hekur.

Kjo do të na ndihmojë të qëndrojmë larg anemisë, të jemi të fortë e të shëndetshëm.

Lista e ushqimeve të pasura me hekur:

 • Fasulet jeshile
 • Rrënjë rrepash e panxhari
 • Bizelet
 • Patatja
 • Majdanozi
 • Asparagu
 • Lakërishtet
 • Shalqini
 • Misri
 • Lakra e kuqe
 • Barbunjat / bishtajat
 • Farat e sojës
 • Fara Luledielli
 • Fara Kungulli
 • Orizi kaf
 • Gruri
 • Cereali
 • Spageti/Makaronat në përgjithësi
 • Mishi I pulës dhe gjeli I detit
 • Mëlçia
 • Sardelet
 • Mishi
 • Mëlçi pule
 • Kosi natyral
 • Bajamet (dhe vaji i tyre)
 • Kumbullat dhe kajsitë e thata.
Image

 

dua