Qysh me u kujdes për pishat e oborrit? - Qysh Me nga dua.com 

Qysh me u kujdes për pishat e oborrit?

Argjenda Selmani Argjenda Selmani | Shtepiake | 10 September 2020 | 11:58

Nëse keni një oborr rreth të cilit keni vendosur të mbillni pisha, duhet të keni parasysh disa specifika që ato si bimë i kërkojnë.

 Edhe nëqoftëse keni vetëm një pishë, në mënyrë që ajo të rritet dhe të jetojë duhet të kujdeseni mirë për të. Prandaj ndiqni këshillat tona.
 

Ujitja

Sa i përket ujitjes, pishat, e sidomos ato të rejat, kërkojnë shum ujë. Përveç kësaj, pema e pishës nuk është heroikisht rezistente ndaj dritës së ndritshme të diellit dhe ngricës, prandaj, nevojiten hije dhe strehim, por bimët e rritura, tashmë nga viti i pestë, nuk kanë nevojë për një mbrojtje të tillë.
 

Qysh me i mbrojtë ato dimrit?

Para së gjithash, ju duhet të mbuloni rrënjët e një peme të re, të izoloni këmbët e saj, për të cilat baza e pemës duhet të mulohet me humus të trashë 9-11 cm të trasha. Shtypja, ndër të tjera, do të ruajë një temperaturë të sigurt në shtresën e rrënjës dhe do të ruajë lagështinë në tokë.
 

Dëmtuesit e pishës

Nga dëmtu.esit e pishës, hermes bredhi konsiderohet më i rrezikshmi, aktiviteti i tij çon në faktin se gjilpërat bëhen të verdha. Kolonitë e kësaj dëmtuesi janë të ngjashme me leshin e pambukut të bardhë borë, e cila mbulon gjilpërat. Për të kapërcyer dëmtuesin, është e nevojshme të trajtohen bimët me insekticide në shenjat e para të shfaqjes së saj

 
dua