Studimet zbulojnë se Vitamina D ndikon në uljen e vdekshmërisë nga Covid-19

nga Flogerta Driza

Vitamina D dhe Covid-19 – Ndërkohë që pandemia e Covid-19 vazhdon të përhapet, nevoja për të kuptuar se cilat popullata janë më të rrezikuara nga zhvillimi i sëmundjes së rëndë ose vdes nga Covid-19 rritet. Studimet e fundit kanë gjetur një lidhje mes ashpërsisë së vitaminës D dhe Covid-19 dhe vdekshmërisë. Vitamina D mund të mbrojë nga infeksioni virale dhe të reduktojë simptomat e Covid-19.

Vitamina D dhe Covid-19

Një nga studimet e fundit të vitaminës D tregoi se në 20 vende Europiane, ekziston një lidhje midis niveleve të ulëta të vitaminës D dhe numrave më të lartë të rasteve me Covid-19 dhe vdekshmërisë. Nivelet e vitaminës D janë gjetur të jenë mjaft të ulta për popullatën më të vjetër në këto vende, veçanërisht në Spanjë, Itali dhe Zvicër.

Këto janë edhe disa nga popullatat më të rrezikuara nga Covid-19. Kjo e dhënë luan një rol të rëndësishëm në prekshmërinë ndaj sëmundjes. Një tjetër studim me 780 pacientë të prekur nga Covid-19 tregoi se shumica e rasteve të vdekjes kishin nivele më të ulëta të vitaminës D. Sipas tyre niveli i vitaminës D ishte i lidhur fort me vdekshmërinë Covid-19.

Image

Vitamina D ka një efekt të njohur në sistemin imunitar

Ekziston një lidhje midis ndjeshmërisë ndaj infeksioneve të rrugëve të frymëmarrjes dhe niveleve të ulëta të vitaminës D. Niveli i vitaminës D duke qenë i ulët ka qenë i shoqëruar me faktorë të shumtë, duke përfshirë moshën më të vjetër, më pak diell gjatë dimrit, pigmentim të errët të lëkurës, ekspozimit ndaj dritës së diellit dhe dieta.

Dietat e pasura me vitaminë D, siç janë ato që përfshijnë peshkun yndyror, lëngun e portokallit, djathin dhe të verdhën e vezëve, mund të ndihmojnë në parandalimin e mungesës së vitaminës D, së bashku me plotësimin e vitaminës D. Nivele më të larta të vitaminës D gjenden në Europën veriore për shkak të një diete të rëndë në vajin e mëlçisë së merlucit dhe një sasie më të lartë të shtesave të vitaminës D. Kombet skandinave kanë numër më të ulët të rasteve m Covid-19 në krahasim me pjesën tjetër të Europës. 

Pasojat e mungesës së vitaminës

Italia është një nga vendet më të prekura nga Europa. Kjo sepse ka nivele shumë të larta të mungesës së vitaminës D, veçanërisht tek të moshuarit. Individët në institucione, siç janë spitalet ka më shumë të ngjarë të jenë mangut me sasinë e vitaminës D. 

Vitamina D luan një rol në funksionimin e sistemit imunitar. Modulon qelizat e bardha të gjakut duke i parandaluar ato të lëshojnë shumë citokina inflamatore. Kjo mund të ndihmojë në uljen e stuhisë së citokinës të shkaktuar nga Covid-19. Vitamina D gjithashtu zvogëlon dëmtimin e mushkërive dhe zvogëlon rrezikun e infeksioneve akute të traktit respirator.