Single? Shkarko App ketu.

A duhen vërtet 60 sekonda për gjurmimin e një telefonate?

Procesi për gjurmimin e një telefonate nuk është aq i lehtë sa mendoni. Në të kaluarën, përgjimi i thirrjeve ishte një proces gjithëpërfshirës. Pa metadatat e krijuara nga kompjuteri, informacioni i përkiste komplet kompanisë së telefonit. Pastaj, kompania e telefonit ia kalonte këtë informacion ligjit.

Ky ishte një proces që kërkonte kohë, duke i kërkuar për shembull një negociatori ose oficer policie që ta mbante thirrjen aktive për sa më gjatë. Nëse i dyshuari mbyllte telefonatën, mbaronte loja për policët. Ata ose duhej të provonin përsëri ose të gjenin një mënyrë tjetër për të kapur të dyshuarin. Ndoshta nga këtu e ka marr frymëzimin Hollyëood-i. Sigurisht, ata i japin edhe një efekt më tetatral. Gjurmimi i thirrjeve në këtë mënyrë kërkonte të paktën një ose dy minuta për tu quajtur i suksesshëm. 

Regjistrat e thirrjeve tani ruhen në mënyrë dixhitale

Përfundimisht, informatizimi u mbajt nga sektori i telekomunikacionit. Gradualisht, ajo mori përsipër detyra të ndryshme që më parë kryheshin nga operatorët njerëzorë ose mekanikë. Ky trend ishte një moment fantastik për mbledhje informacionesh. Nga këndvështrimi i konsumatorit, lejoi lehtësi të reja, si ID-në e thirrësit dhe thirrjet në pritje.

Nga një këndvështrim i zbatimit të ligjit, ajo thjeshtoi hetimet. Thirrjet nuk duhej të gjurmoheshin më manualisht. As zbatimi i ligjit nuk ka pse të monitorojë thirrjet në kohë reale – ata thjesht mund të shikojnë metadatat e krijuara nga thirrjet.

Metadatat për gjurmimin e një telefonate

Në telekomunikacion, metadatat përfshijnë gjëra të tilla si nga vjen origjina e një telefonate dhe destinacioni i saj, dhe lloji i telefonit (celular, fiks ose telefon i pagës) që është përdorur. Për shkak se këto regjistrime janë fragmente të vogla teksti që mund të ruhen lehtë në bazën e të dhënave, kompanitë telefonike mund t\’i ruajnë ato për një kohë të gjatë. Kjo lejon që hetuesit të marrin informacione rreth muajve të thirrjes – apo edhe vite – pasi të kenë ndodhur.

Kohëzgjatja e saktë ndryshon ndjeshëm midis kompanive telefonike, dhe secila ka standardet e veta. Ekzistojnë gjithashtu ndryshime në varësi të llojit të telefonit dhe planit të telefonit të përdorur. Në vitin 2011, dokumentet e dala nga FBI zbuluan se disa ndërmarrje telefonike mbanin shënime në numrat me kontratë në mënyrë të konsiderueshme më gjatë sesa ato të bëra nga telefonat me parapagim, të cilat shpesh përdoren nga kriminelët.

Për shkak se tani regjistrimet e thirrjeve ruhen tani dixhitalisht, hetuesit gjithashtu mund të përdorin të dhënat me një nivel të menjëhershëm që më parë nuk ishte e mundur.

Pasi të jenë krijuar të gjitha dokumentet ligjore, është e thjeshtë që të kërkoni një bazë të dhënash.Tani më ëtshtë më e lehtë se kurrë për zbatimin e ligjit për të gjurmuar telefonatat e zakonshme. Falënderoni kompjuterizimin e sistemit të telefonit për këtë. Sigurisht, ka mënyra të tjera që kriminelët mund të komunikojnë dhe të shmangin vijën e hollë blu, siç është me VPN dhe aplikacionet e koduara të zërit. Këto raste nuk do të zgjidhen aq lehtë – madje as duke pritur disa minuta për të gjetur telefonatën.

Horoskopi ditor

Horoskopi ditor për datën 07.02.2023. Çdo ditë horoskopi ditor