Emra per vajza bazuar ne mitologjinë e lashtë

Emra per vajza bazuar ne mitologjinë e lashtë

emra per vajza

Të gjesh emra per vajza ndonjëherë duket e vështirë. Nisur nga kjo në këtë artikull do i drejtohemi mitologjisë për të na udhëzuar. Këto emra mund t’i japin fëmijës traditë dhe forcë si dhe ta vecojne nag emrat e zakonshëm. 

Emrat e hyjnive greke dhe romake, si Athina, së bashku me figura nga kelte, irlandeze, norvegjeze, dhe legjenda të tjera klasike i gjeni këtu. Këto emra per vajza të përzgjedhur mund të ofrojnë një burim të bollshëm opsionesh të guximshme. Secila prej tyre është e kombinuar histori dhe legjenda. 

Vazhdoni të lexoni këto emra per vajza dhe na shkruani nëse doni të tjera të ngjashme si këto.

Emra per vajza bazuar ne mitologjinë e lashtë

Luna

 • Origjina:  latinisht
 • Kuptimi: “hëna”
 • Përshkrim: Emri i perëndeshës romake të hënës. Luna rrjedh drejtpërdrejt nga fjala latine për hënën, luna. Komplementi hyjnor i Lunës është Sol, perëndia e Diellit. Në artin romak, Luna shpesh përshkruhet duke drejtuar një karrocë të argjendtë.

Iris

 • Origjina: Emri i lules; greke
 • Kuptimi: “ylber”
 • Përshkrim: Irisi rrjedh drejtpërdrejt nga fjala greke e irisit, që do të thotë “ylber”. Në mitologjinë greke, Iris ishte perëndeshë e ylberit, një lajmëtare për Zeusin dhe Herën që hipën mbi ylber si një urë shumëngjyrëshe nga qielli në tokë. Në kohët e lashta, Iris konsiderohej një simbol i fuqisë dhe madhështisë, tre segmentet e petaleve që përfaqësonin besimin, mençurinë dhe trimërinë. Ky imazh shumëngjyrësh çoi në emërtimin e lules dhe për pjesën me ngjyrë të syrit.

Dafina

 • Origjina: greke
 • Kuptimi: “pema e dafinës, pema e gjirit”
 • Përshkrim: Në mitologjinë greke, Dafna ishte vajza nimfë e Peneusit, një perëndi lumi. Peneu e shpëtoi Dafinën nga obsesionet romantike të Apollonit duke e shndërruar atë në një pemë dafine. Është nga ky mit që gjinia bimore dafina, e cila përmban llojin e dafinës, merr emrin e saj.

Freja

 • Origjina: norvegjisht
 • Kuptimi: “një grua fisnike”
 • Përshkrim: Freya/Freja rrjedh nga emri i vjetër norvegjez Freyja, që do të thotë “Zonjë ose femër fisnike”. Është emri i perëndeshës norvegjeze të dashurisë, bukurisë dhe pjellorisë. Freya mund të konsiderohet si një feminizim i Frey ose Freyr, emri i vëllait binjak të perëndeshës.

Penelopa

 • Origjina: greke
 • Kuptimi: “endëse”
 • Përshkrim: Penelope është një emër nga mitologjia greke. Ajo ishte gruaja e Odiseut në librim “Homeri dhe Odisea.” Ka dy histori të mundshme të origjinës – Penelope ose rrjedh nga greqishtja, që do të thotë “fije e një bobine”, ose penelops, një lloj rosë. Penelopa mitologjike u kujdes nga një rosë si foshnjë, dhe më vonë u bë e njohur për vonimin e kërkuesve të dorës së saj duke u shtirur s thuri një rrobë ndërsa burri i saj ishte në det.

Flora

 • Origjina: latinisht
 • Kuptimi: “lule”
 • Përshkrim: Flora, emri i perëndeshës romake të luleve dhe pranverës, e cila gëzoi rininë e përjetshme. është një nga emrat e luleve të vajzave që mendojmë se duhet të rikthehet. Ssë bashku me kushërirat emra si Kora dhe Dora. Florence, Fiorella, Fleur dhe Floëer janë përkthime, por Flora na pëlqen më shumë nga të gjitha.

Isolda

 • Origjina: uellsisht, gjermanisht
 • Kuptimi:”sundimtarja e akullit”
 • Përshkrim: Tani që Tristan është rizbuluar, ndoshta është koha që e dashura e tij fabulare në romancat Arthuriane dhe opera ëagnerian, një princeshë e bukur irlandeze, të rikthehet gjithashtu.

Lorelei

 • Origjina: gjermanisht
 • Kuptimi: “joshëse, joshëse”
 • Përshkrim: Roli i saj i dyfishtë si nënë dhe vajzë — madje edhe gjyshe — në TV. Vajzat Gilmore modernizoi, humanizoi dhe popullarizoi një emër të lidhur më parë me sirenën mitike joshëse dhe gërmuesin e arit të portretizuar nga Marilyn Monroe në “Zotërinjtë preferojnë biondet.”

Altea

 • Origjina: greke
 • Kuptimi: “me fuqi kuruese”
 • Përshkrim: Altea është një emër poetik, pothuajse eterik që gjendet në mitin dhe poezinë baritore greke. Lidhur në kohët moderne me tenisten e madhe Altea Gibson, afrikano-amerikanja e parë që fitoi në Wimbleton.

Kasandra

 • Origjina: greke
 • Kuptimi: “njeri i shkëlqyer ose e shkëlqyer”
 • Përshkrim: Emri i princeshës tragjike mitologjike trojane, së cilës iu dha dhurata e profecisë nga Apolloni, por që u dënua të mos besohej kurrë, Cassandra është përdorur për personazhe në filma dhe telenovela. Eterike dhe delikate, Kasandra ishte në Top 70 gjatë viteve 1990 si emer per vajza për shkak të telenovelave.

Astra

 • Origjina: latinisht
 • Kuptimi: “yjet”
 • Përshkrim: Një emër me sy si yje, ndërgalaktike, shumë më e rrallë se Stella ose Ester. Bashkangjitur me një personazh të librit komik si Princesha Astra në “Doctor ëho”.

Hermiona

 • Origjina: Grek, version femëror i Hermes, “lajmëtar, tokësor”
 • Kuptimi: “lajmëtar, tokësor”
 • Përshkrim: Roli kryesor i Hermiones në Harry Potter e ka bërë këtë emër të injoruar më parë, dikur të turbullt, befas të zbatueshëm. Hermiona ka nisur të vendoset si emër sidomos pasi mijëvjecaët kanë filluar të kenë fëmijët e tyre.

Irena

 • Origjina: greke
 • Kuptimi: “paqe”
 • Përshkrim: Serene Irene, emri i perëndeshës greke të paqes dhe një nga më të njohurit nga emrat e perëndeshave greke. Si emër, ishte jashtëzakonisht popullor në Romën e lashtë dhe përsëri në Shtetet e Bashkuara njëqind vjet më parë.

Rea

 • Origjina: greke
 • Kuptimi: “një përrua që rrjedh”
 • Përshkrim: Emri krijues i stilit të vjetër i tokës mitologjike greke. Nëna e të gjithë perëndive. Shumë më mirë se ekuivalenti romak: Ops. Rea u rikthye në Top 1000 në botë rreth viteve 2015. Që prej atij viti i ka rënë popullariteti.

Maja

 • Origjina: greke
 • Kuptimi: “nënë”
 • Përshkrim: Maia rrjedh nga fjala greke maia, që do të thotë “nënë”. Në legjendën greke, ajo ishte vajza me flokë të bukura të Atlasit që lindi djalin e preferuar të paligjshëm të Zeusit, Hermesin. Për romakët, Maia ishte mishërimi i nënës së tokës dhe perëndeshës së pranverës, pas së cilës ata quajtën muajin maj. Maja është drejtshkrimi më i zakonshëm.

Diana

 • Origjina: latinisht
 • Kuptimi: “hyjnore”
 • Përshkrim: Diana, princesha tragjike britanike, frymëzoi shumë legjenda, por çuditërisht jo një për emrin e saj. Për ne, Diana është një zgjedhje e mrekullueshme dhe ende e papërdorur shpesh si zgjedhje emra per vajza.

Selena

 • Origjina: greke
 • Kuptimi: “perëndeshë e hënës”
 • Përshkrim: Selena mund të jetë me origjin nga mitologjia greke, por variacioni latin Selena përdoret më shpesh këto ditë. Selena është perëndeshë greke e hënës, motra e perëndisë së diellit Helios. Selena nganjëherë quhet edhe Cynthia ose Phoebe. Emri mund të lidhet me fjalën selas, që do të thotë dritë dhe është një nga më të bukurat emra per vajza.

Afërdita

 • Origjina: greke
 • Përshkrim: Emri i perëndeshës greke të dashurisë ka zbritur rrallë në përdorim tek të vdekshmit. Megjithëse, ekuivalenti romak Venus, falë yllit të tenisit ëilliams, tani duket plotësisht i pranueshëm. Por me modën e re me emra per vajza bazuar në perëndesha, mund të shohim në shumë Afërdita të vogla në këndin e lojërave me Jupiterin dhe Junon.

Kamila

 • Origjina: latinisht
 • Kuptimi:”shoqërues i ri ceremonial”
 • Përshkrim: Kamila spanjolle, e shqiptuar ka-MEE-la, është versioni me rritje më të shpejtë të këtij emri të lashtë romak. Mirepo, Kamila e fundit mbretërore mund të ketë ndihmuar në promovimin e markës britanike. Në mitin romak, Kamila ishte një gjahtare me këmbë të shpejta e aq të lehta saqë mund të vraponte mbi një fushë pa përkulur as edhe një fije bari.

Morgana

 • Origjina: Uellsisht
 • Kuptimi: “i lindur nga deti, kënga e detit ose rrethi i detit”
 • Përshkrim: Morgan ka qenë prej kohësh një emër tradicional mashkullor uellsian, një variant i emrit të vjetër uellsian Morcant. Femra Morgan nuk ka lidhje me versionin mashkullor – është një emër nga legjenda Arthuriane e krijuar për Morgan le Fay, gjysmëmotra e mbretit Arthur dhe magjistare e famshme. Emri i saj vjen nga Morgen, një emër i vjetër Uells që do të thotë “e lindur në det” dhe lidhet me emrin irlandez Muirgen.

Leda

 • Origjina: greke
 • Kuptimi: “i lumtur”
 • Përshkrim: Në mitin klasik grek, Leda ishte një bukuri e madhe që lindi një tjetër bukuri të madhe, Helenën e Trojës. Leda është emri i rrallë që është njëkohësisht i thjeshtë, i rrënjosur thellë dhe unik. Vetëm 18 vajza u quajtën Leda vitin e kaluar. Një emër i përdorur në disa vende evropiane si emer per vajza. Shqiptimi është zakonisht lee-dah i drejtpërdrejtë, por italianët thonë lay-dah.

Brunhilda

 • Origjina: Norvegjisht
 • Kuptimi: “Armatosur për betejë”
 • Përshkrim: Një nga Valkyries, ende e veshur me armaturë të blinduar rënda. 

Këto ishin disa emra per vajza që kemi përzgjedhur për ju. Na tregoni se cila ju pëlqen më tepër dhe nëse doni të tjera me të njëjtin shpjegim dhe stil. 

Flogerta

Flogerta

Më shumë artikuj: