Kalendari i Ramazanit 2023

Kalendari i Ramazanit 2023

Kalendari i Ramazanit për qytetin e Tiranës / Shqipëri – Mars / Prill 2023. Shumë prej besimtarëve muslimanë janë duke e pritur me përulësi këtë muaj të shenjtë sakrifice. 

Nisur nga kjo, kemi sjellë për ju kalendarin e mëposhtëm ku do të gjeni të detajuar orët e caktuara të cdo vakti dhe kur duhet të kryeni lutjet. 

Kalendari Islam 2023 PDF

Zmadhojeni foton e mëposhtme ose shkarkojeni atë për ta patur në telefonin tuaj dhe për të patur të disponueshme të gjitha oraret në cdo kohë.

Kalendari i Ramazanit

Kalendari i Ramazanit ose ndryshe Kalendari i Agjërimit është ndryshe nga Kalendari i Faljeve 2023 pdf që mund të gjeni online. Kështu që kujdes kur ta shkarkoni pdf-të e disponueshme online. Zgjidhni atë të duhurën dhe kontrollojeni para se ta shkarkoni.

Disa këshilla për Kalendarin e Argjërimit

  • Ndiqni me kujdes oraret ose shënojini ato në telefonin tuaj.
  • Vendosni zile që mos të humbisni oraret e përcaktuara.
  • Zgjidhni kalendarin që pështatet me qytetin ku jetoni pasiqë ndryshon në varësi të lindjes së diellit.

Muaji I Ramazanit

Agjërimi i muajit të Ramazanit është një nga pesë shtyllat e Islamit. Muaji kalohet nga muslimanët duke agjëruar gjatë orëve të ditës nga agimi deri në perëndim të diellit. Sipas Islamit, Kurani u zbrit gjatë këtij muaji, duke u përgatitur kështu për shpalljen graduale nga Xhibrili tek Muhamedi. 

Prandaj, Muhamedi u tha pasuesve të tij se dyert e Xhenetit janë të hapura për tërë muajin dhe dyert e Xhehenemit (Xhehenemit) janë të mbyllura. Tre ditët e para të muajit që pason muajin e shenjtë të Ramazanit (Sheval), kalohen duke festuar dhe shënohen si “Festivali i Agjërimit” ose Fitër Bajrami.

Kuriozitet: Ndalimi i shqiptimit të fjalës Ramazan më vete
Sipas haditheve të shumta Ramazani është një nga emrat e Zotit në Islam dhe si i tillë është i ndaluar të thuhet vetëm “Ramazan” në lidhje me muajin kalendarik. Ndaj lind nevoja të thuhet “muaji i Ramazanit”.

Muaji i Ramazanit dhe Kalendari Hënor

Fillimi i muajit të Ramazanit shënohet me njollosjen e gjysmëhënës (hënës së re). Hëna konsiderohet e re kur fillon ciklin e saj të ri rreth Tokës. Hëna kalon nëpër faza, duke filluar me hënën e re, duke kaluar në trajtë gjysmëhëne, gjysmëhëna gjigande dhe hëna e plotë. 

Koha që i duhet hënës për të kaluar nga një fazë në tjetrën njihet si muaji sinodik dhe është mesatarisht 29.530589 ditë. Megjithatë, meqenëse Toka rrotullohet gjithashtu rreth diellit në të njëjtën kohë. Në kohën kur hëna përfundon ciklin e saj rreth Tokës, vetë Toka ka lëvizur një të dymbëdhjetën e udhëtimit të saj rreth diellit. 

Kalkulimi i saktë i kalendarit

Në mënyrë që hëna të përfundojë ciklin e saj të plotë, ajo duhet të kryej edhe një orbitim extra. Për shkak të ndryshimit të orbitave të Tokës dhe Hënës, koha aktuale midis hënave të reja mund të variojë nga 29.27 në rreth 29.83 ditë (Eclipse Hermit, 1995). 

Data dhe ora e çdo hëne të re mund të llogariten saktësisht. Megjithatë, për shënimin e fillimit të Ramazanit në shumicën e vendeve islame, hëna e re duhet të shihet me sy të lirë. Disa vende islame varen nga llogaritjet shkencore në vend të shikimit me sy të lirë.

Këto ishin disa informata të shkurtra në lidhje me Kalendarin e Ramazanit, si kalkulohet dhe cilat janë oraret përkatëse për muajin e shenjtë.

Gëzuar Muajin e Shenjtë të Ramazanit 2023!

Më shumë artikuj:

urime per udhetim

Urime per udhetim

Urime per udhetim të gjithë shprehim sepse udhëtimi mund të jetë një nga përvojat më pasuruese të jetës, duke ju

urime per udhetim

Urime per udhetim

Urime per udhetim të gjithë shprehim sepse udhëtimi mund të jetë një nga përvojat më pasuruese të jetës, duke ju