5 Kriptomonedhat me te njohura – Qysh me dit cilat jane

kriptomonedhat

Kriptomonedhat mund të veprojë si para e vërtetë – në një farë mënyre, ato janë para të vërteta – por ato marrin një formë monetare dixhitale dhe nuk menaxhohen ose qeverisen nga ndonjë autoritet qendror.

Një produkt i vërtetë i epokës dixhitale, kriptovalutat veprojnë pa përfshirjen e bankave, qeverive ose ndonjë ndërmjetësi. Sidoqoftë, në shumicën e rasteve do të duhet të përdorni një shkëmbim valutor dixhital për të blerë dhe shitur pasuritë tuaja dixhitale.

Ato janë krijuar si enigma të ndërlikuara me qëllim që të jenë të vështira për t’u thyer (dhe hackuar).

Bitcoin

Bitcoin është një lloj monedhe dixhitale; ndryshe “para për internet”. Më konkretisht, konsiderohet kriptomonedhë pasi kriptografia lehtëson krijimin dhe transaksionet e Bitcoin-it.

Ndoshta brendi më i njohur i të gjithë kriptove në sistemin e kriptovalutave. Aktualisht janë në qarkullim më shumë se 18.5 milion token Bitcoin, përkundrejt një kufiri aktual të mbuluar prej 21 milion.

Bitcoin Cash

Prezantuar në 2017, Bitcoin Cash është një nga llojet më të popullarizuara të kriptovalutave në treg. Dallimi i tij kryesor me Bitcoin origjinal është madhësia e bllokut: 8 MB.

Po ta krahasoni me madhësinë e bllokut origjinal të Bitcoin-it prej vetëm 1 MB. Çfarë do të thotë kjo për përdoruesit? Shpejtësi më e madhe përpunimi.

Litecoin

Litecoin përdoret gjithnjë e më shumë në të njëjtën mënyrë si Bitcoin dhe funksionon po ashtu. Krijuar në vitin 2011 nga Charlie Lee, një ish-punonjës i Google.

Ai e projektoi Litecoin për të përmirësuar teknologjinë Bitcoin, me kohë më të shkurtër transaksioni, tarifa më të ulëta, minatorë më të përqendruar.

Ethereum

Ndryshe nga Bitcoin, Ethereum nuk përqendrohet aq shumë në monedhën dixhitale sa në aplikacionet e decentralizuara (aplikacionet e telefonit). Mendojeni Ethereum si një dyqan aplikacionesh.

Platforma po kërkon të kthejë kontrollin e aplikacioneve tek krijuesit e saj origjinal dhe t’ua heq këtë kontroll ndërmjetësve (si Apple, për shembull). I vetmi person që mund të bëjë ndryshime në aplikacion do të ishte krijuesi origjinal.

Shenja e përdorur këtu quhet Ether, e cila përdoret si monedhë nga zhvilluesit dhe përdoruesit e aplikacioneve.

Më shumë artikuj: