Pashket Katolike

Pashket Katolike

Pashket katolike është një festë e rëndësishme fetare që feston ringjalljen e Jezu Krishtit. Shërbimet e Pashkëve shpesh zhvillohen jashtë dhe përfshijnë një procesion që ndjek një rrugë me gurë të shënuar të quajtur “stacionet e kryqit”, që nënkupton udhëtimin që bëri Jezusi në rrugën e tij për në kryq.

Pashkët katolike zakonisht përfshin shumë aktivitete, të tilla si ndjekja e shërbimeve të kishës, mbledhja me familjen, lutja dhe agjërimi, këndimi i himneve dhe falënderimi për dashurinë e Zotit. Kishat katolike shpenzojnë kohë duke u përgatitur për këtë ditë duke dekoruar me ngjyra të bardha ose të arta, dhe gjithashtu mund të mbajnë shërbime speciale për t’u përgatitur për Pashkë, si valëvitja e palmave dhe këndimi i himneve përpara të Enjtes së Madhe.

E diela e Pashkëve

E diela e Pashkëve të krishtera është kremtimi më i rendsishem i tyre. Kishat katolike mbajnë gjithashtu ceremoni që rrotullohen rreth ndezjes së qiririt të Pashkëve, ose qiririt të madh në errësirë që simbolizon vdekjen dhe më pas ringjalljen e Jezusit. Pashkët Katolike janë një kohë e bukur plot me tradita të rrënjosura thellë që mund të përcillen brez pas brezi për t’u fokusuar në kujtimin dhe festimin e kësaj historie të rëndësishme. E diela e Pashkëve të krishtera është kremtimi më i rendsishem i tyre

Të dielën e Pashkëve, katolikët zakonisht festojnë ringjalljen e Jezu Krishtit në një mënyrë shumë të veçantë.

Familja dhe miqtë mblidhen së bashku për të marrë pjesë në meshën dhe për të ndarë një vakt të Pashkëve. Në këtë kohë shërbehen ushqime tradicionale si pjekja e qengjit të bardhë, vezët e ziera dhe buka e ëmbël. Vezët shpesh zbukurohen me ngjyra të ndezura për të simbolizuar jetën e re dhe shpresën për të ardhmen.

Familjet katolike shkëmbejnë gjithashtu dhurata të vogla ose lepurushë me çokollatë si shenjë dashurie dhe vullneti të mirë ndaj njëri-tjetrit. Shumë kisha gjithashtu kanë shërbime të veçanta kushtuar festimit të Ringjalljes. Lexohen shkrimet e shenjta, këndohen himne, fliten lutjet dhe gëzimet e gëzueshme janë të bollshme!

Rëndësia e Hënës së plotë të Pashkëve

Ndahet edhe në besimin katolik. Të dielën e Pashkëve, katolikët shpesh do të shikojnë lart nga qielli i natës. Do të vënë re hënën e plotë që përfaqëson dritën e Jezu Krishtit që kthehet nga vdekja pas ringjalljes së Tij.

Kjo është një kohë për t’u gëzuar me shpresën që vjen nga besimi. Jezusi e mposhti vdekjen dhe na ka sjellë jetën e përjetshme.

Pashka katolike është një festë e rëndësishme për shumë besimtarë. Pasi shërben si një kujtesë e dashurisë së Zotit përmes sakrificës së Jezusit në kryq dhe kremtimit të Ringjalljes së tij të mrekullueshme.

Është një kohë që familjet të mblidhen dhe të kujtojnë këtë ngjarje të rëndësishme. Ndërsa marrin pjesë në aktivitete që ndihmojnë në përhapjen e gëzimit, paqes dhe lumturisë ndaj njëri-tjetrit. Festa na afron të gjithëve me një kuptim të thellë shpirtëror që mund të përcillet brez pas brezi.

Ringjallja e Jezu Krishtit

Katolikët do të vazhdojnë të festojnë Ringjalljen e Jezu Krishtit në Pashket katolike. Do të jenë mirënjohës për gjithçka që Ai ka bërë!

Besimi katolik gjithashtu inkurajon besimtarët që të respektojnë 40 ditët e Kreshmës që paraprin të dielën e Pashkëve. Kjo është një kohë për lutje, meditim dhe vetë-reflektim. Ndërsa katolikët përgatisin zemrat dhe mendjet e tyre për festën e gëzueshme të ringjalljes. Darka e fundit e Jezu Krishtit me dishepujt e tij ishte një Pashkë Seder. Tani quhet e enjte e shenjtë nga të krishterët dhe është e enjtja menjëherë para dates per Pashket katolike.

Gjatë kësaj periudhe, shumë katolikë do të marrin pjesë në agjërim, abstenim nga disa ushqime ose aktivitete. Duke kontribuar me para për bamirësi ose duke u angazhuar në praktika të tjera shpirtërore. Duke shpenzuar kohë duke reflektuar mbi vdekjen dhe Ringjalljen e Jezusit gjatë sezonit të Kreshmës. Katolikët mund të kuptojnë dhe vlerësojnë më plotësisht gjithçka që ai ka bërë për ta kur të mbërrijë përfundimisht Pashkët.

Pashket katolike, ky rast i rëndësishëm fetar shënon një fillim të ri në jetën e çdo besimtari. Shërben për të forcuar besimin në fuqinë e sakrificës së Jezusit. Ky është thelbi i vërtetë i kremtimit të Pashkëve brenda besimit katolik. Jemi të sigurt se festa e Pashkëve do të vazhdojë të sjellë gëzim për besimtarët në vitet në vijim.

Datat e përafërta për të hënën e Pashkëve

Pashket katolike festohet çdo vit midis fundit të marsit dhe mesit të prillit, me të hënën e Pashkëve që është dita pas së dielës së Pashkëve qe zhvendoset çdo vit të dielën pasuese. Data specifike për të hënën e Pashkëve ndryshon çdo vit pasi përcaktohet nga cikli hënor.

Në vitin 2021, e hëna e Pashkëve bie më 5 prill dhe në vitin 2022 bie më 18 prill. Është e rëndësishme të theksohet se këto data janë vetëm të përafërta. Pasi disa kisha mund ta rregullojnë kremtimin e tyre të Pashkëve në ditë të ndryshme në varësi të zakoneve ose respekteve lokale.

Për shembull, disa kisha ortodokse lindore festojnë Pashkët një javë më vonë se kishat e krishtera perëndimore. Pavarësisht se në cilën ditë do të ndodhë, katolikët në mbarë botën do të vazhdojnë të kremtojnë këtë festë të rëndësishme dhe të kujtojnë sakrificën dhe ringjalljen e Jezusit!

Historia e Pashkëve të Krishterë

Festa e Pashkëve të krishtera është e lëvizshme dhe është përcjellë dhe festohet prej shekujsh, dhe padyshim që do të vazhdojë të mbahet mend dhe të çmohet nga besimtarët e besimit katolik. Nga shërbimet e Pashkëve deri te vaktet speciale të ndara me anëtarët e familjes. Ka shumë aktivitete që shërbejnë si përkujtues të aktit vetëmohues të dashurisë së Jezusit të Premten e Madhe dhe Ringjalljes së tij të mrekullueshme të Dielën e Pashkëve. Në veçanti disa kisha të Azisë ndiqnin traditën e festimit të pashkëve në të njëjtën ditë me ato hebraike, pa përfillur të dielën.

Familjet do të vazhdojnë të marrin pjesë në këto tradita vit pas viti, duke kujtuar vetë për rëndësinë e ripërtëritjes dhe shpresës që gjenden brenda historisë së Pashkëve. Festimi i Ngjalljes është një kohë gëzimi dhe falënderimi, duke na kujtuar të gjithëve se drita e Krishtit shkëlqen me shkëlqim edhe në kohë të errësirës. Zoti ju bekoftë të gjithëve këtë stinë të Pashkëve!

Përcaktimi i datës së Pashkëve

Pashkët mund të shfaqen që në fillim të 22 marsit dhe deri më 25 prill. Data e Pashkëve përcaktohet nga e diela e parë pas hënës së parë të plotë që ndodh në ose pas 21 marsit, e cila shënon ekuinoksin pranveror, sepse e diela ishte dita në të cilën Krishti u ngrit nga të vdekurit. Kjo do të thotë se data e Pashkëve mund të ndryshojë dhe festohet më herët ose më vonë. Në varësi të kohës kur ndodh kjo hënë e plotë e veçantë.

Kisha Katolike përdor një formulë të saktë astronomike për të llogaritur datat e sakta për të gjitha festat kryesore të krishtera duke përfshirë Kreshmën, të Premten e Madhe dhe të Dielën e Pashkëve. Duke përdorur këtë formulë, besimtarët mund të sigurohen që do t’i festojnë këto ngjarje në oraret e tyre të caktuara çdo vit!

Pavarësisht se kur bie në kalendar, Pashka është gjithmonë një kohë gëzimi dhe reflektimi. Pasi katolikët në mbarë botën mblidhen për të festuar jetën, vdekjen dhe Ringjalljen e Jezusit. Zoti ju bekoftë të gjithëve këtë stinë të Pashkëve!

Pra data e Pashkëve është mes 22 marsit dhe 25 prillit . Pashkët paraprihen nga një kohë parapërgatitore e agjërimit dhe përkorimit dhe zgjat 40 ditë. Quhen Kreshme që fillon nga e ” Mërkura e Përhimtë ” dhe mbaron të Dielën e Palmave (e fundmja para Pashkëve).

Elrond

Elrond

Më shumë artikuj: