Pashket ortodokse

Pashkët ortodokse

Pashkët Ortodokse është një festë e madhe në komunitetet e krishtera ortodokse në mbarë botën.

Ajo shënon ringjalljen e Jezusit të dielën e Pashkëve pas kryqëzimit të tij dhe festohet me shumë zakone dhe tradita.

Pashket ortodokse 2022 ishte  Disa familje ortodokse lyejnë vezë të kuqe për të përfaqësuar pasionin e Jezusit gjatë Javës së Shenjtë që çon në Pashkët Ortodokse, duke i çarë ato dhe duke ndarë gëzimin e simbolizuar të shëlbimit të Tij kur të mbërrijë Pashkët.

Pas orës 00.00 të gjithë besimtarët e krishterë kremtojnë Pashkët, simbolin e ringjalles së Jezu Krishtit, i cili u kryqëzua për mëkatet e njerëzimit.

Kishat ortodokse në të gjithë botën do të mbajnë shërbime të veçanta për të përkujtuar festën, duke përfshirë shërbime që portretizojnë ngjarjet që çojnë në dhe pas Natës së Ringjalljes.

Padyshim që pjesë e tryezës së festimit per Pashkët Ortodokse është mishi i qingjit, duke simbolizuar Krishtin. Atmosferën per Pashkët Ortodokse besimtarët e shprehin duke uruar “Gëzuar për shumë vjet Pashkët”.

Në veçanti disa kisha të Azisë ndiqnin traditën e festimit të pashkëve në të njëjtën ditë me ato hebraike, pa përfillur të dielën.

Pashkët ortodokse është një kohë e bukur për të krishterët ortodoksë që të mblidhen së bashku për të ndarë besimin e tyre dhe për të festuar në ringjalljen e Jezu Krishtit – një ngjarje që ndryshoi jetën tonë përgjithmonë.

Pashka sipas biblës

Ajo që shpreh më shumë frymën e periudhës së Pashkës është përshëndejta “Krishti u ngjall” dhe si përgjigje ka “Vërtet u ngjall”.është një kohë ripërtëritjeje dhe shprese.

Pas vdekjes dhe ringjalljes së Jezusit, ne kemi shpresën e një jete të përjetshme me Të në Qiell.

Kjo shpresë kremtohet përmes shërbimeve të veçanta fetare në kishat ortodokse të dielën e Pashkëve, të cilat fokusohen në rëndësinë e vdekjes dhe ringjalljes së Jezusit, si dhe në ngjarje të tjera nga shërbesa e Tij.

Nëpërmjet këtyre shërbimeve, të krishterët ortodoksë ripohojnë besimin e tyre në Krishtin dhe marrin forcë për jetën e tyre të përditshme.

Festimet rreth Pashkëve Ortodokse zakonisht fillojnë 40 ditë para të dielës së Pashkëve, të njohura gjithashtu si Kreshmë ose Kreshmë e Madhe.

Gjatë kësaj periudhe, shumë besimtarë ortodoksë agjërojnë për 40 ditë për t’u pastruar në përgatitje për kremtimin e Pashkëve.

Të Premten e Madhe (ose të Premten e Madhe) kishat zakonisht do të mbajnë shërbime solemne përkujtimore ku rrëfehet Pasioni i Jezusit, dhe të Shtunën e Pashkëve zhvillohet një shërbim special i mbrëmjes i quajtur Vigjilja e Pashkëve.

Ky shërbim shënon fundin e Kreshmës dhe përkujton ringjalljen e Krishtit nga vdekja.

Vezët që nga kohët e lashta, me formën e tyre të përsosur, janë simbol i bashkimit të tokës dhe qiellit ose të katër elementeve (ujë, ajër, tokë, zjarr). Si një guaskë që mishëron jetën, janë shenjë e rilindjes së pranverës. Në kulturën e krishterë ortodokse, vezët e kuqe të Pashkëve janë një simbol tradicional i Pashkëve dhe ringjalljes së Jezu Krishtit. Besohet se të Dielën e Ringjalljes, Virgjëresha Mari vizitoi perandorin Tiberius në Jerusalem dhe i dhuroi atij një vezë si një simbol të jetës së re.

Thuhej se veza ishte kthyer në ngjyrë të kuqe të ndezur, duke nënkuptuar gjakun që derdhi Jezusi për shëlbimin dhe jetën tonë të përjetshme. Në fillim vezët ishin plot, me përpunimin e teknikës së përpunimit, u bënë të zbrazura, për të fshehur brenda një surprize.

Kreshmët e Pashkëve

Gjatë kësaj periudhe, shumica e ortodoksëve abstenojnë nga produktet shtazore, qumështi, peshku dhe vaji i ullirit – megjithëse disa mund të agjërojnë më rreptësisht se të tjerët.

Kur jane pashket ortodokse 2023? Pashket ortodokse data e se ciles eshte 16 Prill.

Pashket katolike dhe ortodokse 2023 do te jene festa zyrtare ne shtetet tona.

Elrond

Elrond

Më shumë artikuj: