Qysh me i mesu 5 kuriozitete per Shqiperine?

Qysh me i mesu 5 kuriozitete per Shqiperine?

kuriozitete per shqiperine

Fakte argëtuese për Shqipërinë – Shqipëria ka qenë një vend i pavarur që prej 108 vitesh. Gjatë kësajj kohe, është bërë një destinacion gjithnjë e më i popullarizuar turistik.

Tërheq vizitorë të shumtë sidomos prej trashëgimisë së pasur kulturore. Nëse po planifikoni të vizitoni do t’ju tregojmë 5 fakte interesante për këtë vend të izoluar historikisht.

Mbrëmjeve, vendasve u pëlqen të bëjnë xhiro

Por, nuk është vetëm një shëtitje apo ecje, aktiviteti njihet si xhiro dhe është një shëtitje zyrtare në mbrëmje. Ku çdo banor del për të shtriqur pak këmbët dhe për t’u takuar me fqinjët.

Në shumë qytete, rrugët dhe pedonalet janë të bushura plot me njerëz që bëjnë xhiro krah për krah, duke ecur dhe duke folur deri në mbrëmjen e natës.

Ka të ngjarë të vini re një numër të madh kukullash prej rrobe në vende të çuditshme

Shqiptarët besojnë se një këto kukulla prej lecke të vendosura në një shtëpi apo ndërtesë tjetër largon syrin e keq.

Ndonjëherë do të shihni një arush pellushi që shërben për të njëjtin qëllim. Disa thonë gjithashtu se këta talismanë sjellin fat të mirë.

Pika më e lartë në Shqipëri është Maje e Korabit, ose Golem Korab

Në mbi 2.700 metra, kjo majë ulet direkt në kufirin me Maqedoninë – duke bërë pikën më të lartë për të dy vendet.

Korabi tërheq shumë turistë, veçanërisht aventurierët e natyrës. Nga qershori deri në shtator, alpinistët bëjnë rrugën e tyre drejt këtij kulmi madhështor.

Fakte argëtuese për Shqipërinë – Nuk ka McDonalds

Tirana, kryeqyteti i Shqipërisë ka shumë gjëra të përbashkëta me kryeqytetet e tjera evropiane – përveç një. Është një nga kryeqytetet e vetme pea një McDonalds (qyteti tjetër është Qyteti i Vatikanit).

Nëse jeni në Tiranë dhe e gjeni veten duke dëshiruar një hamburger në stilin amerikan, kontrolloni Kolonat, një zinxhir ushqimesh të shpejtë në Shqipëri, që mëgjithatë ka pak kohë që ka reduktuar pikat e veta.

Shqipëria ka mbi 750,000 bunkerë të përhapur në të gjithë vendin

Ato u ndërtuan gjatë diktaturës së Enver Hoxhës me qëllim që të mbronin vendin nga pushtimi. Një pushtim i cili kurrë nuk ka ndodhur. Shumica e shqiptarëve nuk i pëlqejnë sepse janë një kujtesë e 50+ viteve të izolimit.

Por, disa janë kthyer në muze kulturorë, kanavacë artistike dhe ndërmarrje biznesi.

Më shumë artikuj: