Vaktia e Ramazanit 2023

Vaktia e Ramazanit 2023

Ramazani është muaji i shenjtë i besimtarëve myslimanë në të gjithë botën. Ky muaj shënon kohën e vënies në provë të besimit dhe sakrificës për të gjithë ata që respektojnë traditat islame.

Ky muaj i shenjtë është një kohë për t’u rikujtuar me shumë përkujdesje për vlerat themelore të besimit, si toleranca, durimi, dashuria dhe solidariteti ndaj të tjerëve. Është një kohë për të treguar mirësi dhe përkujdesje ndaj njerëzve që na rrethojnë dhe për të ndarë me ta kënaqësinë e këtij muaji të veçantë.

Vaktia e Ramazanit:

Në Ramazan, besimtarët praktikojnë agjërimin, që është një akt i përkushtimit ndaj Zotit dhe një mënyrë për të përforcuar karakterin dhe disiplinën personale. Në këtë muaj, edhe aktivitetet e zakonshme të jetës së përditshme ndryshojnë dhe disa prej tyre ndërronin për të përshtatur me ritmet e agjërimit dhe përqendrimin më të lartë në besim.

Vaktia e Ramazanit 2023

Ramazani është një kohë për të ndaluar, për të reflektuar dhe për të bërë ndryshime pozitive në jetën tonë. Është një kohë për të përjetuar harmoninë dhe për të ndarë me të tjerët gëzimin e kësaj kohe të veçantë.

Disa nga dobitë e Ramazanit janë:

  1. Agjërimi i muajit  e Ramazanit ka shumë efekte pozitive shëndetësore pasi ul presionin e gjakut, përmirëson metabolizmin e yndyrës dhe ndihmon në arritjen e humbjes së shëndetshme të peshës.
  2. Agjërimi gjithashtu mbështet qartësinë mendore dhe fokusin pasi mund të ndihmojë në reduktimin e shpërqendrimeve dhe lehtësimin e stresit.
  3. Agjërimi stimulon rritjen shpirtërore pasi e ndihmon besimtarin të njohë më mirë veten dhe të mësojë më shumë për natyrën e vërtetë të njeriut.
  4. Ramazani është gjithashtu një mënyrë për të forcuar lidhjet mes njerëzve duke i bashkuar ata dhe duke i inkurajuar ata që t’u shërbejnë të tjerëve.
  5. Agjërimi mund të ndihmojë gjithashtu në reduktimin ose shmangien e teprimit dhe në këtë mënyrë të heqë qafe ose pakësojë zakonet e këqija të të ngrënit.
  6. Ekziston gjithashtu përfitimi i rritjes së vetëdijes për vullnetin e Zotit nëpërmjet lutjes dhe meditimit të rregullt në mes të procesit të agjërimit.
  7. Agjërimi mund të ndihmojë gjithashtu për të larguar egoizmin dhe për të ndarë e solidarizuar me të tjerët, si dhe për të integruar këshillat fetare në jetën e përditshme.

Qoftë ky muaj plot bekime për të gjithë ne! Gëzuar Ramazanin!

Valbona

Valbona

Më shumë artikuj: