Dita e Gruas

Dita e Gruas

dita e gruas

Çdo vit  8 Marsi, Dita e Gruas festohet në mbarë botën për të nderuar arritjet e grave. Kjo ditë u krijua për të njohur arritjet sociale, ekonomike, kulturore dhe politike që janë bërë nga gratë gjatë historisë. Është një kohë për të festuar progresin që është bërë në barazinë gjinore, si dhe për të tërhequr vëmendjen ndaj shumë çështjeve që ende duhet të adresohen. Le të hedhim një vështrim më të afërt se përse Dita Ndërkombëtare e Gruas është kaq e rëndësishme. Menjeher pas kalimit te dites se mesuesit, 7 marsi, vie 8 marsi, Dita e Gruas.

Historia e Ditës Ndërkombëtare të Gruas

8 marsi dita ndërkombëtare e gruas i ka rrënjët në vitin 1909, kur 15,000 gra marshuan nëpër qytetin e Nju Jorkut duke kërkuar orë më të shkurtra pune, paga më të mira, të drejta votimi dhe fundi i punës së fëmijëve.

Në vitin 1910 në një konferencë ndërkombëtare në Kopenhagë të organizuar nga socialistja gjermane Clara Zetkin – shumë vende deklaruan se synonin të vendosnin një Ditë Ndërkombëtare të Gruas.

IWD-ja e parë u mbajt në vitin 1911 për mbi një milion njerëz në të gjithë Austrinë, Danimarkën, Gjermaninë dhe Zvicrën, të cilët kërkuan të drejta të barabarta për gratë duke përfshirë të drejtën e votës (të drejtën për të votuar).

Që atëherë, Dita e Gruas është rritur ndjeshëm me më shumë vende që marrin pjesë çdo vit.

Si festohet dita e gruas, 8 Marsi?

Dita e gruas festohet në mënyra të ndryshme. Nga mbledhjet e vogla deri te ngjarjet në shkallë të gjerë, gratë në mbarë botën e përdorin këtë ditë për të mbledhur dhe festuar sukseset e tyre, për të inkurajuar njëra-tjetrën dhe për të nxitur më shumë përparim në barazinë gjinore.

Aktivitetet popullore përfshijnë organizimin e marshimeve, mitingjeve, fjalimeve, seminareve dhe konferencave që fokusohen në një sërë çështjesh me të cilat përballen gratë.

Shumë vende e përdorin këtë ditë edhe për të shënuar arritje të tilla si miratimi i ligjeve që mbrojnë të drejtat e grave.

Nga rritja e ndërgjegjësimit në mediat sociale dhe dërgimi i mesazheve inkurajuese, te organizimi i ngjarjeve të mëdha me folës dhe diskutime në panel, ka shumë mënyra për tu festuar dita e gruas.

Pse është kaq e rëndësishme 8 Marsi?

Dita e gruas është një datë e rëndësishme në kalendarët tanë për disa arsye.

Dita ndërkombëtare e gruas marsi ofron një mundësi për të njohur arritjet e grave gjatë historisë dhe për të festuar suksesin e tyre.

Ai gjithashtu shërben si një kujtesë se pabarazia gjinore ende ekziston dhe na inkurajon të ndërmarrim veprime drejt krijimit të një shoqërie më të barabartë.

Duke u bashkuar, ne mund të krijojmë ndryshime domethënëse që do të përfitojnë të gjitha gjinitë.

Fuqizimi i grave është vërtetuar se ka efekte pozitive në familje, komunitete, vende dhe në botë në përgjithësi – duke e bërë thelbësore që çdo ditë të jetë Dita Ndërkombëtare e Gruas.

Elrond

Elrond

Më shumë artikuj: