Dita e Pavaresise se Kosoves

Dita e Pavaresise se Kosoves

Dita e Pavarësisësë Kosovës

Dita e Pavarësisë së Kosovës festohet çdo vit më 17 shkurt. Është një festë e luftës së gjatë të kombit për shpalljen e pavarësisë nga Serbia në vitin 2008.

Kjo festë shënohet me këndimin e himnit kombëtar nën flamurin e Kosovës, një fjalim të Presidentit të zgjedhur solemnisht dhe me ndezjen e monumenteve. për të kujtuar ata që dhanë jetën duke luftuar për liri. Familjet mblidhen dhe festojnë në parqe, sheshe dhe rrugë, duke veshur kostume tradicionale për të përkujtuar historinë dhe kulturën e kombit.

Nëpërmjet këngëve, valleve dhe festave të tjera, njerëzit mblidhen dhe nderojnë arritjet e tyre si komb i pavarur. Dita shënohet edhe me parada ushtarake, fjalime dhe vendosje kurora lulesh pranë monumenteve për të kujtuar ata që sakrifikuan jetën për lirinë e kombit. Në këtë ditë historike, qytetarët e Kosovës bëhen bashkë në harmoni dhe solidaritet, për të festuar pavarësinë dhe lirinë e tyre.

Dita e Pavarësisë së Kosovës është një kujtim i fitores së vështirë që solli njohjen e këtij vendi të vogël por krenar. Ajo do të festohet për shumë vite në vijim si një shembull se si mund të ngulmohet kundër të gjitha mosmarrëveshjeve dhe të fitojë pavarësinë nga shtypja. Festimi nxjerr në pah një frymë krenarie kombëtare, gëzimi dhe uniteti midis popullit të saj dhe shërben si një kujtesë se pavarësisht se çfarë sprovash apo mundimesh i pret, ka gjithmonë shpresë për sukses dhe prosperitet në të ardhmen.

Si e fitoi Kosova Pavarësinë?

Kosova shpalli pavarësinë më 17 shkurt 2008, pas një lufte të gjatë dhe të përgjakshme për vetëvendosje pas gati një dekade ndërhyrjeje ndërkombëtare. Deklarata e Pavarësisë u bë në prani të përfaqësuesve të lartë të Kombeve të Bashkuara, Bashkimit Evropian dhe vendeve të tjera të botës. Pas shpalljes së pavarësisë së saj, Kosova u njoh nga më shumë se gjysma e të gjitha vendeve në botë. Ky veprim u mirëprit nga bashkësia ndërkombëtare pasi i dha fund konfliktit ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, duke i hapur kështu rrugën pajtimit dhe bashkëpunimit mes tyre.

Lufta e Kosovës e viteve 1998-1999 është një nga ngjarjet kryesore që çoi në shpalljen e pavarësisë së saj. Gjatë luftës, forcat e NATO-s ndërhynë kundër forcave serbe për të mbrojtur shqiptarët etnikë, të cilët po persekutoheshin nga qeveria serbe. Pas 78 ditësh bombardime, me ne fund u shliruam pasi që forcat serbe u detyruan ta lëshonin Kosovën dhe të pranojë një mision paqeruajtës ndërkombëtar të udhëhequr nga Misioni i Administratës së Përkohshme të Kombeve të Bashkuara në Kosovë (UNMIK). Kjo marrëveshje hapi derën për pavarësinë përfundimtare.

Që atëherë, Kosova ka bërë shumë përparim në zhvillimin e saj, si ekonomikisht ashtu edhe politikisht në të mirë të statusit të Kosovës. Tani është anëtare e Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar, si dhe e disa organizatave të tjera ndërkombëtare. Pavarësisht tensioneve të vazhdueshme te Serbise ndaj shtetit të Kosovës dhe statusit përfundimtar të Kosovës, Kosova po ecën në mënyrë të qëndrueshme përpara në rrugën e saj për t’u bërë një komb i qëndrueshëm dhe i begatë. Përvjetori i shpalljes së Pavarësisë festohet çdo vit me gëzim dhe krenari nga të gjithë qytetarët e Kosovës.

Kush e shpalli Pavaresine?

Në prani të deputetëve të Kuvendit të Kosovës, Pavarësinë e Kosovës e shpalli kryeministri Hashim Thaçi më 17 shkurt 2008, kjo shpallje pasqyron vullnetin e popullit tonë dhe është në pajtueshmëri të plotë me rekomandimet e të Dërguarit Special të Kombeve të Bashkuara, Martti Ahtisaari, dhe Propozimin e tij Gjithëpërfshirës për Zgjidhjen e Statusit të Kosovës dhe ka qene i administruar nga misioni i Organizatës së Kombeve të Bashkuara UNMIK, kuvendi, Presidenti dhe Qeveria e Kosovës.

Ai në fjalën e tij parashtroi vizionin dhe prpozimin për një Kosovë të pavarur dhe demokratik ku të gjithë qytetarët janë të barabartë para ligjit. Ai po ashtu ka theksuar se sovraniteti i Kosovës është i panegociueshëm dhe se ajo kurrë nuk do të jetë pjesë e asnjë shteti apo kombi tjetër. Kjo deklaratë shënoi fundin e sundimit të Serbisë mbi Kosovën, i cili kishte zgjatur që nga rënia e Jugosllavisë në vitin 1991. Menjeher pas shpalljes se pavaresise në vazhdën e kësaj ecurie, në tetor të vitit 2008, Serbia kërkoi një opinion këshillues nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë .

Që atëherë, liderët kosovarë kanë punuar për të forcuar institucionet e tyre qeveritare dhe për të zbatuar reformat e nevojshme për zhvillimin dhe përparimin ekonomik. Përderisa ka ende sfida përpara, si përmirësimi i marrëdhënieve me Serbinë dhe tejkalimi i varfërisë, qeveria aktuale ka bërë hapa të mëdhenj për ta bërë Kosovën një vend më të begatë.

Gëzuar Ditën e Pavarësisë Kosovë!

Dita e Pavarësisë së Kosovës eshte dite shume e rendsishme, Kosova sot feston 12 vjetorin e shpalljes së pavarësisë. Kjo është një ditë që të gjithë qytetarët të shprehin krenarinë dhe vlerësimin e tyre për lirinë e fituar me vështirësi të atdheut të tyre. Në këtë ditë kosovarët festojnë me parada, fishekzjarre, koncerte dhe fjalime politike.

Ndërsa shikojmë përpara drejt një të ardhmeje më të ndritur, le të kujtojmë të gjithë se pavarësia e Kosovës nuk u fitua lehtë dhe se ajo duhet mbrojtur në çdo kohë. Pavarësia e Kosovës është diçka për të cilën duhet të krenohemi dhe duhet të shërbejë si frymëzim për të tjerët në mbarë botën që po luftojnë për lirinë e tyre. Gezuar Dita e Pavarësisë së Kosovës! Urime kjo dite e madhe!

Kosova pas Pavarësisë

Që nga shpallja e pavarësisë, Kosova ka vazhduar të përparojë në aspektin e zhvillimit ekonomik dhe politik, poashtu shume shtete e kanë njohur. Pas tejkalimit të viteve të konfliktit dhe izolimit ndërkombëtar, Kosova tani është anëtare e Banka Botërore dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar, si dhe disa organizata të tjera ndërkombëtare.

Politikisht, Kosova ka filluar të zërë vendin e saj në mesin e kombeve të botës. Në vitin 2018, ai u bë vendi i parë i pranuar në Interpol pas shpalljes së pavarësisë nga Serbia. Qeveria gjithashtu ka punuar për të përmirësuar sistemin e saj të sundimit të ligjit dhe për të forcuar institucionet e shoqërisë civile në mënyrë që të krijojë një shoqëri më të qëndrueshme për të gjithë qytetarët.

Ekonomikisht Kosova është në një trajektore rritëse. Investimet e huaja direkte janë rritur në mënyrë të qëndrueshme që nga viti 2016 dhe shkalla e papunësisë ka ardhur në rënie. Qeveria ka qenë gjithashtu e fokusuar në zhvillimin e industrisë së tregtisë dhe turizmit të vendit, të cilat janë bërë burime gjithnjë e më të rëndësishme të të ardhurave për shumë kosovarë.

E ardhmja e Kosovës duket premtuese: me përkushtim të vazhdueshëm ndaj reformave ekonomike dhe politike, Kosova mund të presë që të bëhet një komb i gjallë dhe i begatë në vitet në vijim. me rastin e pervjetorit të pavarësisë së Kosovës drejtuar presidentit të republikës së Kosovës

Argjenda

Argjenda

Më shumë artikuj: