Valle Tropojane apo Valle Kukesi, cila eshte me e veshtira?

valle tropojane

Valle Tropojane apo Valle Kukesi, cila është më e vështira? Kuptohet se Shqipëria ka shumë valle të bukura, mirëpo dy prej tyre cilësohen si të vështira për tu kërcyer. Por, cila prej tyre është më e vështira?

Më poshtë do t’ju shpjegojmë si kërcehet secila dhe më pas do t’ju tregojmë cila është më e vështira për tu kërcyer.

Valle Tropojane ose Vallja e Tropojës

Vallja e Tropojës kërcehet më tepër në Malësi te Gjakovës, megjithatë është e përhapur në të gjithë Shqipërinë. Si valle është tepër e vecantë me një ritëm eksluziv të vetin. Meshkujt e kërcejnë këtë valle me forcë dhe dinamizën, ku përfshihet edhe spontaniteti gjatë valles.

Nga ana tjetër femrat e kërcejnë këtë valle më me hijeshi, elegance e hera herës me shpërthime plot krenari. Vallja malësore e Malësisë se Gjakovës e nis ritmin pikërisht sikur rrahjet e krahëve të shqiponjës. 

Një tjetër kërcim tipik në veri të Shqiperisë është edhe vallja e Kukësit. Vallja e Kukësit kërcehet pa frikë kudo e thuajse në cdo dasëm.

Ritmi shpërthyes i daulles shoqëruar me hedhjet e hapave gjithë stil dhe vendosmëri, e bën këtë valle të vështirë për tu kërcyer por tepër mbreslënëse. Si meshkujt e femrat konkurojnë fort ta kërcejnë fuqishëm këtë valle duke e shtuar apo ngadalësuar ritmin e hapave e të kapur përdore nga hera në herë.

Cila është më e vështira për tu kërcyer?

Valle Tropojane apo Valle Kukesi, cila është më e vështira? Përgjigja nuk është edhe aq e lehtë. Ndërsa vallja e Tropojane e ka të ndarë rolin mes meshkujve e femrave si dhe ka më tepër hapa për tu mbajtur mend, vallja e Kukësit mban vendin si më e vështira.

Jo domosdoshmërisht për hapat e saj, por për ndjekjen e ritmit dhe rezistencën gjatë kërcimit. Megjithatë, duhet theksuar se të dyja vallet janë unike në rolin e tyre. Fakti se kemi valle kaq të bukura dhe fantastike dëshmon se sa kulturë e pasur jemi nga veriu në jug.

Flogerta

Flogerta

Më shumë artikuj: